Puigdemont i Comín mostrant l'acreditació provisional com a eurodiputats | Junts per Catalunya
Puigdemont i Comín mostrant l'acreditació provisional com a eurodiputats | Junts per Catalunya
image_pdfimage_print

Quan en Carles Puigdemont i en Toni Comín prenguin l’acta d’eurodiputats, a la tornada de l’aturada de vacances de Nadal, hauran de renunciar a l’acta de diputats del Parlament de Catalunya, obtinguda a les eleccions del 21D del 2017. La llei orgànica de règim electoral general espanyola, marca com a incompatibles el fet de ser eurodiputat i diputat d’un parlament autonòmic. La renúncia suposaria que Carles Puigdemont ja no podria ser investit President de la Generalitat, ja que només els diputats poden ser candidats a la presidència. Queda ja lluny, doncs, la restitució del govern Puigdemont que va dur a terme l’1O i que va ser destituït per Mariano Rajoy a través de l’article 155, malgrat fou la principal promesa electoral de Junts per Catalunya i ERC a les eleccions del 21D. La victòria moral que representarà el fet que Puigdemont i Comín puguin exercir d’eurodiputats, malgrat la persecució espanyola, deixarà en un segon pla aquest fet.

Puigdemont encapçalava la llista de Junts per Catalunya a Barcelona, on la coalició entre CDC i el PDeCAT va assolir 17 diputats. D’aquests, n’hi ha 7 que han renunciat al llarg de la legislatura per causes diverses. La majoria d’ells, ho han fet pel fet de no poder exercir el càrrec per la persecució política exercida per Espanya, ja que residien a l’exili o estaven empresonats i el Parlament de Catalunya no ha trobat la fórmula per tal que poguessin exercir. Hi ha el cas de Laura Borràs que va renunciar a l’acta un cop va obtenir la de diputada al Congreso espanyol. També la diputada Isabel Ferrer, va renunciar a l’acta en ser nomenada directora general de Protecció Civil. Els diputats que han renunciat han anat essent substituïts pels següents de la llista electoral a Barcelona, excepte en el cas de Neus Lloveras, que ocupava el número 20 a la llista, però després de les eleccions ja va anunciar la seva retirada de la política. La darrera diputada en obtenir l’acta de diputada, en substitució d’algun diputat, ha estat Glòria Freixa, que anava de número 25 a la llista i que va assumir l’acta el maig d’aquest any. De manera que ara seria Ferran Mascarell, número 26, qui substituiria Puigdemont quan aquest esdevingui eurodiputat de ple dret. Mascarell, actualment és regidor a l’Ajuntament de Barcelona per Junts per Catalunya. Anteriorment ha estat delegat del govern a Madrid, Conseller de Cultura en el govern Mas i del Govern Montilla i regidor a l’Ajuntament de Barcelona pel PSC en el període 1999 – 2006.

En el cas de Comín, anava a la llista d’ERC per Barcelona com a número 7. El partit republicà va assolir 18 diputats a la circumscripció de Barcelona. D’aquest, n’hi ha 7 que han renunciat al llarg de la legislatura. Cinc ho han fet per la repressió política i els mateixos motius que els exiliats i presos polítics de Junts per Catalunya. A més, Alba Vergés, número 6, va renunciar a l’acta en ser nomenada Consellera de Salut i Eva Baró, número 12, ho va fer en ser escollida regidora a l’Ajuntament de Barcelona i diputada provincial a la diputació. Sis membres més de la llista electoral d’ERC a Barcelona han renunciat a prendre l’acta en substitució de diputats que han decidit deixar el Parlament. El darrer diputat en entrar fou Eduardo Reyes, número 31 a la llista, que aquest novembre va substituir Raül Romeva, un cop aquest fou inhabilitat arran de la sentència del judici contra l’1O. De manera que seria Queralt Fernández, la número 32, a qui li tocaria substituir a Comín.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat