Placa col·locada a la plaça pel CDR de Manresa per reivindicar-ne el canvi de nom | CDR Manresa
Placa col·locada a la plaça pel CDR de Manresa per reivindicar-ne el canvi de nom | CDR Manresa
image_pdfimage_print

El darrer ple municipal de Manresa va rebutjar, per quarta vegada, la petició de canvi de nom de la plaça Espanya pel de plaça de la República a petició del grup municipal de Fem Manresa pel compromís que la formació havia adquirit amb el Comitè de Defensa de la República local, el qual ha mostrat repetidament una especial sensibilitat en aquest tema. En el ple hi va haver molta tensió entre els grups proposants i el govern municipal format per ERC i Junts per Catalunya. El moment més tens fou quan el representant del CDR va titllar de fastigosos i patètics els arguments del portaveu d’ERC, que va esmentar familiars de la seva formació represaliats pel franquisme per defensar la seva negativa al canvi de nom. El representant republicà va arribar a dir «em sento més a prop del PSC o Cs que de vosaltres i dels que feu discursos totalitaris».

Per tal de desencallar aquesta situació Primàries Manresa ha decidit impulsar una consulta institucional per tal que siguin els ciutadans de Manresa els qui decideixin quin nom volen per una plaça que ocupa un lloc molt central de la ciutat. La formació independentista farà ús del reglament de participació ciutadana del municipi, que permet forçar al govern municipal a organitzar una votació institucional en cas que es recullin un mínim de signatures que marca el mateix reglament. Hi ha diverses vies però la que més encaixaria a la formació seria la d’una consulta no referendària, que requereix la signatura del 2% dels majors de 16 anys de la ciutat, unes 1.300 persones. Primàries Manresa ha anunciat que obrirà una ronda de contactes amb entitats i partits per tal presentar-los la proposta i teixir aliances perquè la consulta tiri endavant.

El nom d’aquesta plaça, com en molts altres carrers de la ciutat, va ser imposat l’any 1939, amb l’entrada de les tropes franquistes. De fet la plaça Espanya és dels pocs noms que no s’han canviat i continua portant el que va imposar el govern del general Franco després que durant l’etapa de la Segona República espanyola s’anomenés plaça d’en Francesc Macià.

Publicitat

Els intents de canviar el nom a la plaça d’Espanya van iniciar-se l’any 1980 en què, per primera vegada en un ple es va intentar canviar el nom; el PSAN va proposar dir-ne plaça Francesc Macià, però no se’n va sortir. El 1989 van ser els col·lectius feministes qui van col·locar-hi una placa amb el nom de plaça del 8 de març. A partir del 2000 va ser el Col·lectiu Desvalls qui cada any batejava la plaça amb el nom de Joan Fuster. Més tard, l’any 2000 en un altre Ple municipal es va intentar de nou, sense aconseguir els vots necessaris i denegant-se de nou el canvi. Més recentment, en el ple municipal del març del 2018, s’intenta novament sense aconseguir-ho i sent rebutjada la proposta. A banda d’aquestes iniciatives institucionals municipals, diferents col·lectius ciutadans han intentat canviar el nom a la plaça, fins i tot canviant la placa l’any 2018 com a resultat d’una iniciativa popular del Comitè de Defensa de la República manresà, però no n’ha reeixit mai la iniciativa.