image_pdfimage_print

L’escenari de noves eleccions ja es planteja obertament en ambients d’opinió periodístics. El que des de l’endemà del 10 de novembre era ja clar en els cercles dels partits polítics, ara s’ha desbordat entre tota l’opinió pública espanyola. El blocatge català és efectiu i no és possible formar un nou govern espanyol. És el que es desprèn del baròmetre d’opinió GAD3. Una majoria d’espanyols, en sentit ampli, s’estimen més unes noves eleccions que no pas un govern on hi hagi, encara que de forma merament influent, propostes d’ERC.

L’avaluació de les dades d’aquest sondeig mostra com el lideratge de Pedro Sánchez, del PSOE, no resol la complicitat catalana independentista en els afers de tots els espanyols. Un 56,1% prefereixen, sense dubtar-ho, noves eleccions: unes terceres eleccions. Un escenari que per alguns analistes, al mateix temps, serviria de base per poder justificar i mantenir una reforma a fons de la Constitució Espanyola, a partir de tres premisses: assegurar la governabilitat de l’Estat en tot moment, apartar la influència de les minories nacionals i garantir majories sòlides per afrontar reformes importants i renovar òrgans claus.

Una solució d’estil federal en forma d’assaig de laboratori, per mitjà d’un pacte polític entre PSOE i ERC, per al conjunt de l’Estat no mereix més d’un 34,1% de suport. Tal és l’escepticisme que desperta la negociació en curs per mirar de fer un govern espanyol mínimament viable, amb suports i amb projecte.

Publicitat
Publicitat

Si l’anàlisi es restringeix dins l’espectre dels votants de formacions d’esquerres o progressistes, un ajustat 50% dels enquestats veu viable un govern del PSOE amb el suport d’ERC, tot i que un 41% directament prefereix anar a noves eleccions.  Unes dades que en el cas de PODEM són substancialment més altes, en 73% i 68%, respectivament, com d’altra banda era d’esperar.

Els socialistes espanyols, segons es desprèn del baròmetre esmentat, són l’statu quo, la garantia d’estabilitat i d’immobilisme, com eina política al servei de les grans economies d’escala i dels privilegis llargament adquirits. Per aquest motiu, qualsevol aventura política és un perill i qualsevol proposta, una greu amenaça.

Pràcticament sense excepcions, pel que fa als enquestats de dretes (PP, C’s o VOX) la participació d’ERC dins un govern espanyol no té cap justificació i, en conseqüència, no té la més mínima possibilitat d’èxit.