image_pdfimage_print

Suècia ha retirat la causa per violació contra el fundador de WikiLeaks, Julian Assange. La Fiscalia sueca ha al·legat falta de proves suficients per mantenir el procés judicial.

El cas és del 2010, quan una dona va denunciar que Assange l’havia violat mentre dormia. Assange sempre ha mantingut que la relació va ser consentida i que tot plegat forma part d’un complot per poder-lo fer comparèixer davant de la justícia dels Estats Units, que l’acusa d’espionatge i 16 càrrecs més.

Assange, que ja va veure decaure una altra causa per agressió sexual a Suècia, té pendent encara la vista per la demanda d’extradició als Estats Units, prevista per al pròxim mes de febrer.

Publicitat
Publicitat

L’activista australià, de 48 anys, s’enfronta amb una pena de fins a 175 anys de presó per espionatge, per la publicació, el 2010, de 250.000 cables diplomàtics i prop de mig milió de documents oficials sobre l’exèrcit nord-americà a l’Iraq i l’Afganistan.

Des de WikiLeaks han advertit, en un comunicat, que “l’administració Trump busca imposar-li una condemna de 175 anys de presó per la mateixa feina periodística que han suposat per al senyor Assange i WikiLeaks desenes de premis de periodisme.”

L’activista està ingressat en una presó de Londres des de la detenció a l’ambaixada equatoriana, l’abril passat, acusat d’haver trencat la llibertat condicional. Un relator de l’ONU sobre tortura va denunciar que Assange, considerat per molts un defensor de la llibertat d’expressió i de premsa, havia estat víctima de “tortura psicològica”.

En els mesos previs a la detenció, Assange va ser molt actiu a internet, entre altres qüestions, sobre el procés d’independència de Catalunya, motiu pel qual el govern equatorià li va tallar l’accés a internet.