Fotografia de la declaració institucional
image_pdfimage_print

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha remarcat en el segon aniversari del Primer d’Octubre, que el Govern “es compromet a avançar sense excuses cap a la República Catalana perquè sigui una realitat”. Un camí que s’ha de fer “de l’única manera com sabem i volem: democràticament i pacíficament”, i on el Govern es compromet també a “persistir fins a aconseguir la llibertat de les preses i els presos polítics i el retorn de les persones exiliades”.

“Es tracta d’un compromís amb la ciutadania de Catalunya, pensi com pensi, per fer d’aquest un país millor per viure i fer realitat els nostres projectes col·lectius i personals. És un compromís amb Catalunya, la democràcia, els drets i la llibertat”, ha apuntat.

El president ha pronunciat aquestes paraules en l’acte solemne “Compromís Primer d’Octubre” que ha tingut lloc al Pati dels Tarongers, i on Quim Torra ha estat acompanyat pel vicepresident, Pere Aragonès, i la resta de consellers i conselleres, així com per alts càrrecs del Govern.

Publicitat
Publicitat

El president ha destacat que l’1-O “serà sempre la jornada fundacional del republicanisme d’avui a Catalunya”, el dia que “la societat catalana es va apoderar i va plantar cara a la barbàrie”. “La societat catalana, com a dipositària dels drets civils i polítics, va defensar-los assumint totes les conseqüències, essent colpejada i agredida per les forces enviades pel govern espanyol”, ha subratllat el president. També ha lamentat les “greus conseqüències” que va tenir per al Govern i els seus màxims representants, “que avui són a la presó o a l’exili per haver complert un mandat electoral”, així com per a molts ciutadans, alcaldes i regidors.

El vicepresident, per la seva part, ha apel·lat a l’esperit de l’1-O i de les jornades següents, “quan vam sumar forces i la ciutadania va sortir al carrer en defensa dels drets i les llibertats”, per “encarar els desafiaments del futur i, sobretot, aquest camí cap a la República Catalana”, que “serà inevitable i que volem construir amb i per a tothom”. “Sempre amb un compromís innegable i inqüestionable amb la pau, el diàleg, la voluntat popular, el vot i la democràcia. Aquesta és la manera de fer del poble de Catalunya. Ho ha estat històricament i ho és ara encara”, ha subratllat.

“El Primer d’Octubre és i serà sempre una data de compromís, d’afirmació, de solidaritat, de proposta, de col·lectivitat, de dignitat i d’esclat democràtic a favor del dret a l’autodeterminació”, ha remarcat Aragonès, que ha destacat el compromís de la societat catalana amb les urnes, “malgrat un estat d’amenaça, por i violència per part d’aquells que volien el silenci i la imposició en lloc de l’expressió i la voluntat”.