Jordi Cuixart a la sortida de l'Audiència Nacional | Òmnium Cultural
Jordi Cuixart a la sortida de l'Audiència Nacional | Òmnium Cultural
image_pdfimage_print

Òmnium Cultural ha exposat al Consell d’Europa les greus vulneracions de drets humans que actualment es donen a l’estat espanyol fruit de la repressió política. L’entitat ha posat com a exemple el cas del seu president, Jordi Cuixart, que fa dos anys que és en presó preventiva per haver exercit drets fonamentals com el de manifestació. El cas de Cuixart és paradigmàtic perquè ha estat reconegut oficialment com a “defensor dels drets humans” per Front Line Defenders que li reconeix el compromís en la defensa dels drets humans, sempre de forma pacífica. A banda, afirma que és en presó preventiva per haver exercit aquests drets i n’ha demanat l’alliberament.  Una petició que el govern espanyol ha passat per alt com també ho ha fet amb la petició de les Nacions Unides.

Òmnium Cultural ha explicat el cas de Cuixart en el marc de la Comissió d’Afers Legals i Drets Humans de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa que prepara un informe sobre la matèria. En aquest cas, el testimoni d’Òmnium Cultural servirà per elaborar el capítol relatiu a l’estat espanyol. L’entitat ha estat convidada pel relator general sobre la situació dels defensors de drets humans de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa.

Davant una audiència integrada per diputats europeus, Òmnium Cultural ha remarcat la gravetat que el president de l’entitat, així com l’expresident de l’ANC, afrontin una pena de 17 anys de presó per haver participat a les manifestacions de la tardor del 2017. En aquest punt, l’entitat ha subratllat que la condemna de Cuixart és una regressió dels drets civils a Europa.

Publicitat
Publicitat

Una vegada més, Òmnium Cultural ha recordat que la qüestió catalana no s’acabarà amb més repressió sinó amb una solució política i ha reiterat que aquesta és la via que reclama el 80% de la societat catalana.