image_pdfimage_print

El Govern ha presentat IdentiCAT, el nou model d’identitat digital descentralitzada i autosobirana, que pretén convertir-se en la primera identitat digital a nivell europeu impulsada des d’un àmbit públic que serà autogestionada pel ciutadà amb total garantia jurídica i validesa per operar amb l’Administració pública i amb el sector privat. La Generalitat actuarà únicament de validadora, proporcionant les eines i un marc legal i segur, però en cap cas tindrà la custòdia de les dades.

S’ha aprovat la viabilitat financera del projecte i aviat se’n farà la licitació. El projecte s’empara en les competències de la Generalitat en administració electrònica i té un marc legal clar, que és el regalment eIDAS, aprovat per la Unió Europea el 2014, relatiu a la identificació digital i els serveis de confiança per a les transaccions electròniques. Aquest reglament té com a objectiu principal garantir el reconeixement mutu i acceptació de la identificació electrònica entre els països de la UE i proporcionar el marc legal per al seu ús en altres estats membres. Així, IdentiCAT podrà utilitzar-se per accedir a serveis online o gestionar transaccions electròniques a qualsevol Estat membre de la UE.

El nou model d’identitat digital es basa en la tecnologia DLT (Distributed Ledger Technology), sobre la qual s’implementen solucions blockchain. Una Self Sovereign Identity (SSI – identitat digital autosobirana) permet, en el món digital, accedir, amb seguretat i privacitat, a serveis online, tant públics com privats, amb una diferència clau: si fins ara les ID les custodiaven i governaven els ens públics, ara, amb IdentiCAT, a Catalunya ho faran els mateixos ciutadans, que custodiaran i gestionaran de manera autònoma les seves dades d’identitat personal i activitat.

Publicitat
Publicitat

A través d’un programari específic (al mòbil o dispositiu informàtic que es determini), el ciutadà podrà generar i gestionar la seva pròpia identitat, amb total validesa jurídica i privacitat. Això suposa un canvi de paradigma respecte als models d’identitat digital existents fins ara, ja que l’Administració passa a tenir només un rol de validador de la tecnologia. En el cas d’IdentiCAT, la Generalitat serà el validador segur de la identitat digital autosobirana, proporcionant eines i un marc fiable, legal i resilient per a la ciutadania i les empreses públiques i privades.

Així, en qualsevol relació digital, el ciutadà podrà demostrar qualsevol atribut requerit de la seva identitat mantenint en tot moment la privacitat sobre la resta de dades contingudes en la seva ID. Amb la ID autosobirana, per exemple, es podrà demostrar la majoria d’edat, sense necessitat de facilitar la data ni el lloc de naixement.

La IdentiCat també permet la identificació per a votar.