image_pdfimage_print

Els més de 9.000 militants d’ERC o els prop de 10.000 convocats van poder votar la seva executiva nacional aquest diumenge. Des del Col·lectiu Primer d’Octubre es va demanar un vot de reflexió en blanc per censurar l’actual deriva del partit republicà.

I els resultats han estat demolidors. Només Oriol Junqueras obté un aval majoritari, atesa segurament la seva condició de pres polític. Un cop descomptats els vots en blanc és l’únic que sobrepassa el 50% de suports.

 

Entre els que obtenen un suport més baix per continuar dins l’executiva nacional hi ha Lluís Salvadó, ja que li han retirat la confiança 1465 votants. I en els segons llocs, per raons que caldrà conèixer, també hi ha Isaac Peraire amb 1.148 vots perduts o Marc Sanglas amb 1.002.

Publicitat
Publicitat

A les eleccions a l’executiva nacional d’ERC hi ha una sola candidatura i, tot i que no calia votar, el fet que hi hagués votacions permet aquest tipus de votació en blanc amb tot el missatge de reflexió i crítica constructiva que conté. La metodologia electrònica havia de facilitar la participació, i no obstant això, el seu president s’ha quedat amb 4.587 vots, també amb una posició d’equilibri complicada.

ERC, malgrat tot, pot presumir de democràcia interna i de transparència amb tots els ets i uts; és un exemple de partida a seguir per a tota la resta del ventall polític català, en aquest sentit. Els militants poden triar els candidats i també els poden valorar, individualment, com de fet ha passat i mereix ésser estudiat.

Des del Col·lectiu Primer d’Octubre, en contraposició amb la satisfacció de la direcció elegida, destaquen que “no hi ha unanimitat i que gaudim de pluralitat”. Aquest col·lectiu crític, però constructiu i participatiu, ha treballat intensament per exigir a la direcció la coherència d’acció amb la vigent ponència política. En aquest sentit, s’emplacen al proper congrés per activar, d’acord amb el mandat nacional per fer efectiu el dictat democràtic sorgit del referèndum d’autodeterminació, la nova ponència política.