image_pdfimage_print

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, juntament amb el president del Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises (PNRPA) i vicepresident de la Regió Occitanie, Kamel Chibli; els alcaldes de Lladorre i d’Ustou, Salvador Tomàs i Alain Servat respectivament, a més del director del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Marc Garriga, i del PNRPA, Matthieu Cruege, van fer la pujada al port de Martérat-Tavascan per mostrar la unió dels dos països. Aquesta trobada transfrontera que fa cinc anys que se celebra serveix per reforçar els llaços transfronterers, donar a conèixer els productes locals agroramaders i reflecteix la cooperació dels dos parcs en el marc del nou Parc Pirinenc de les Tres Nacions.

Justament ara fa un any de la signatura del conveni de creació del Parc Pirinenc de les Tres Nacions i, en aquest sentit, la trobada ha servit per marcar l’estratègia a seguir a partir d’ara. El conseller, Damià Calvet, ha recordat el compromís que va adquirir amb l’anterior president del PNRPA, mort fa uns mesos, André Rouch, i que va ser un dels motors del parc. “Vam quedar que jo vindria a la trobada de Tavascan a reivindicar que hem de tirar endavant aquesta iniciativa i que hem de fer-la gran”, ha dit Calvet. Per això, el titular de DTES ha explicat que han decidit amb l’actual president del Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises, Kamel Chibli, que tiraran endavant el Parc amb totes les nostres capacitats: “Demanarem a Europa una subvenció que ens ajudi perquè el Parc sigui el símbol d’aquesta no frontera. Hem de viure i hem de poder explicar a les generacions futures que a través d’iniciatives com aquesta ens farem més grans com a territori”.

El Parc Natural de l’Alt Pirineu, juntament amb el Parc Natural Regional de Pyrénées Ariégeoises (França), i els respectius ens locals, organitzen aquesta aquestes trobades transfrontereres adreçades al veïnat i visitants de banda i banda dels Pirineus català i occità (francès), amb l’objectiu d’estrènyer llaços, promoure l’agermanament dels pobles, el coneixement mutu i l’intercanvi d’experiències. Es tracta de jornades festives que van sorgir per iniciativa conjunta entre els dos parcs naturals, associacions locals i els ens locals respectius d’una banda i altra de la frontera, i que enguany es fan en el marc del nou Parc Pirinenc de les Tres Nacions. És una manera d’institucionalitzar i obrir al públic unes trobades esporàdiques que ja es feien entre els veïns i els pastors d’una banda i altra de la frontera des de temps remots per enfortir lligams d’amistat i familiars, participar en els festes majors d’un i altre poble, i organitzar usos fronterers del territori com el pasturatge dels ramats dels dos vessants.

Publicitat
Publicitat