image_pdfimage_print

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, ha exigit aquest dimecres explicacions al fins ara ministre d’Exteriors, Josep Borrell, per l’escàndol que es va fer públic ahir sobre l’espionatge del govern espanyol sobre l’acció exterior del Govern de Catalunya.

En resposta a una pregunta de la diputada Mònica Palacín al Parlament, Bosch ha denunciat que es tracta d’un “altre cas greu d’espionatge” i un “escàndol democràtic” per al qual “s’estan utilitzant recursos i clavegueres de l’estat” amb l’objectiu de “perseguir delegats d’aquest govern i càrrecs electes de tota Europa”. “El senyor Borrell ha de donar la cara i ha d’assumir responsabilitats pel que estem coneixent”, ha dit Bosch, que ha llançat una advertència al que aspira a ser cap de la diplomàcia europea: “Si cal haurà de dimitir”.

En aquest sentit, el conseller ha defensat l’acció exterior catalana perquè és “una feina legal, legítima i necessària” per internacionalitzar Catalunya, que, en cas contrari, “perdria pes en aquest món global”. Però Bosch ha fet un pas més enllà en l’acusació a Borrell, assegurant que amb aquest tipus d’accions el que es pretén és “prohibir la veritat”. “S’està creant un relat del mal ús que fa el Govern dels recursos, quan la pregunta és quin ús fa l’estat espanyol dels recursos de tothom”, ha criticat Bosch des de la cambra catalana. Davant l’escàndol que va esclatar aquest dimarts, el conseller ha plantejat una sèrie de preguntes: “Quant ha gastat Borrell? Quins fons reservats ha utilitzat? A qui han espiat, aquí i a tota Europa?”.

Publicitat
Publicitat

Segons es va desprendre ahir d’una informació a la qual han tingut accés TV3 i eldiario.es, l’Advocacia de l’Estat ha aportat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya documentació generada per les ambaixades espanyoles al Regne Unit, Alemanya i Suïssa que posa en entredit l’activitat de les delegacions del Govern en aquests tres punts amb l’objectiu d’imposar mesures cautelars que impliquin el seu tancament. D’acord amb aquests documents, el ministeri d’Exteriors ha estat fent seguiment de les oficines de la Generalitat a Londres, Berlín i Ginebra, tal com es plasma en la informació aportada al tribunal, de la qual no se n’especifica origen.