Segona decisió del Grup de Treball contra les Detencions Arbitràries de les Nacions Unides sobre els presos polítics a Espanya

Prof. Dr. Axel Schönberger
Prof. Dr. Axel Schönberger
image_pdfimage_print

Amb data del 18 de juny del 2019, el Grup de Treball contra les Detencions Arbitràries, de l’ONU, ha publicat una altra decisió sobre els presos polítics Joaquim Forn, Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa, que segons opinió d’aquest Grup, creat pel Consell de Drets Humans de l’ONU, són mantinguts il·legalment a la presó per Espanya i sense cap base en el dret penal són perseguits per motius polítics.

El text, que es va aprovar el 26 d’abril del 2019, de la «Opinion num. 12 /2019, relativa a Joaquin Forn i Chiarello, Josep Rull i Andreu, Raül Romeva i Rueda y Dolores Bassa i Coll (España)», consta en una «Versión avanzada sin editar» del 18 de juny del 2019 i serà publicada en alemany i espanyol dins del marc d’aquesta petició.

La «Decisión», anihiladora per la justícia injusta espanyola, arriba a la conclusió que la privació de llibertat dels catalans Joaquim Forn, Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa és arbitrària i vulnera els articles 2, 9-11, 18-21 de la Declaració General de Drets Humans i els articles 2, 14, 19, 21, 22, 25 i 26 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics (Núm. 156).

Publicitat

El Grup de Treball contra les Detencions Arbitràries de l’ONU exhorta l’Estat espanyol a prendre les mesures que calguin per posar remei a la situació d’aquests quatre presos polítics i a actuar en aquest cas d’acord amb el dret internacional (Núm. 157).

El Grup de Treball contra les Detencions Arbitràries de l’ONU, a la vista de totes les circumstáncies del cas, considera indicada la llibertat immediata dels quatre presos polítics i també, d’acord amb el dret internacional,  una indemnització adequada per l’injustificat empresonament.

El Grup de Treball contra les Detencions Arbitràries de l’ONU exhorta el govern espanyol a dur a terme una investigació detallada i imparcial de les circumstàncies  que envolten l’arbitrària privació de llibertat dels quatre presos polítics i a prendre les mesures que calguin contra els responsables de la vulneració d’aquests drets (Núm. 159).

Això encaixa completament amb la primera decisió sobre els tres presos polítics Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Oriol Junqueras, que l’Estat espanyol no sols no compleix, sinó que explicitament no la reconeix, tot i que l’Estat espanyol com a membre de les Nacions Unides, com a firmant del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i, fins i tot, per la seva pròpia ordenació legal, especialment per la Constitució de 1978, està sotmès al dret vinculant de les Nacions Unides.

Si aquest Grup de Treball contra les Detencions Arbitràries, creat pel Consell de Drets Humans de l’ONU, per segona vegada —i en casos que, fins ara, afecten en total set presos polítics— publica una presa de posició tan destructora per l’Estat espanyol, si denuncia com a injustícia la persecució de polítics catalans i de representants de la societat civil catalana a càrrec de la fiscalia i dels tribunals, i l’Estat espanyol no hi posa remei, s’ha de permetre de qualificar la justícia espanyola com a ‛justícia injusta’ i l’Estat espanyol com a ‛estat injust’ mentre duri aquest estat de coses!  La proscripció i l’isolament d’un estat així només és qüestió de temps. A Espanya, hi ha molta gent que no es mereix de ser inclosa en una responsabilitat col·lectiva a causa del comportament il·legal de polítics, fiscals, jutges i policies. Però no els serà estalviat. Espanya s’ha convertit en un estat vergonyós que empresona persones innocents com a presos polítics, que vulnera la seva pròpia ordenació legal i el dret internacional vinculant i que trepitja els drets humans.

I Europa calla i s’ho mira!

Traducció de l’alemany al català: Pere Grau i Rovira (Hamburg)

Publicació del text original en alemany: https://www.change.org/p/12429466/u/24787980