image_pdfimage_print

El Col·lectiu Primer d’Octubre, de militants d’ERC, recalca que “Espanya no és el nostre negoci”. I per aquest motiu sospesen, d’acord amb la ponència política d’ERC, que la posició final del partit serà contrària a la investidura d’un candidat dels socialistes espanyols.

En el cas que Pedro Sánchez sigui finalment president espanyol amb el suport del Partit Popular, en tot cas, segons el parer d’aquests catalans, posarà en evidència fins a quin punt el projecte espanyol ja no té cap relació amb el nostre país: Catalunya.

El govern espanyol en funcions, en paraules d’un dels portaveus d’aquest col·lectiu, l’històric militant Enric Pujol, ha trencat tota negociació de mínims amb els representats republicans catalans. I el colofó de tot plegat, com indica igualment Xavier Martínez, ha estat el suport al “infame ministre Borrell” i al qual s’ha prestat la Moncloa.

Publicitat
Publicitat

Ambdós militants, sense palesar cap enfrontament amb la direcció d’ERC, manifesten que coincideixen amb la seva voluntat de negociar, tanmateix, aquesta negociació s’ha de fer des d’una posició de força, amb un reconeixements mínims. Ara això no és així i en les converses que han existit, el PSOE, els carcellers d’Oriol Junqueras, no ha cedit en res mínimament raonable.

Pel Col·lectiu Primer d’Octubre d’ERC la fidelitat a la seva ponència política, àmpliament debatuda en una procés assembleari, és fonamental. I aquesta ponència estableix, també per voluntat d’Oriol Junqueras i Marta Rovira, la necessitat de no apartar-se ni negligir el mandat democràtic sorgit del referèndum d’autodeterminació. Aquests dos darrers anys posen de manifest com el partit, i la política catalana en general, han perdut iniciativa, tot quedant exposats a una constant posició d’inferioritat que no ha donat cap resultat polític.

Per Xavier Martínez, militant al Casal de l’Eixample de Barcelona, votar no a la investidura de Pedro Sánchez és una opinió àmpliament compartida per molts altres militants i que, per tant, en cas de dubte, la direcció del partit pot fer una consulta interna per decidir-ho amb més base democràtica i també per no entrar en contradicció amb la ponència política oficial del partit.

A aquestes altures, pels convocants, ampliar la base consisteix a oferir una sortida de futur basada en el mandat democràtic del Primer d’Octubre, i treballar ja per articular el debat constituent que els documents polítics del partit preveuen i el ressorgiment nacional que el referèndum d’autodeterminació va suposar. La sobirania de la militància d’ERC ho pot fer possible, i aquest col·lectiu es presta a facilitar aquest plantejament sincer de participació i responsabilitat.

Un debat “més obert i més honest” és imprescindible dins d’ERC per decidir qüestions que són cabdals pel futur del nostre país ha dit Xavier Martínez. Ara, vist el que hi ha, ja convé pensar en un òrgan únic de direcció política nacional que permeti una unitat estratègica per avançar en els objectius polítics que la ciutadania d’aquest país ha decidit. Per fer la república catalana independent.