image_pdfimage_print
El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha presidit avui l’acte central del Dia de les Esquadres al Centre de Convencions Internacionals de Barcelona (CCIB). Enguany, s’han atorgat 91 medalles i una placa commemorativa a membres de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra, altres cossos policials, la judicatura i la societat civil en reconeixement a actuacions meritòries.
A la seva arribada, procedent directament de l’incendi de La Ribera d’Ebre, el conseller ha demanat un aplaudiment “per a la gent de l’Ebre que està patint les conseqüències d’aquest  terrible incendi i per a tots els professionals que estan treballant per extingir-lo”. En aquest sentit, Buch ha volgut fer un agraïment personal “a tots els professionals de tots els cossos i procedències que ens han vingut a ajudar com la UME, Bombers de Valencia, Aragó i a les comunitats que ens han ofert ajuda com Murcia, Andalusia, Madrid o Extremadura”.
En el seu discurs, el conseller ha destacat “el treball col.lectiu que duen a terme els  homes i dones que conformen el cos de mossos d’esquadra, els 365 dies de l’any i que contribueix a tenir una societat més segura, on la ciutadania considera els Mossos com a la segona institució millor valorada del país”.
Buch ha recordat que enguany la celebració de les Esquadres coincideix amb tres efemèrides importants pel cos com són el tricentenari de la seva creació, el 25è aniversari de la Llei de la Policia de la Generalitat i el 25è aniversari també del desplegament a Osona. En aquesta línia, el titular d’Interior ha reivindicat “la necessitat d’avançar des d’un prisma innovador, de generació de talent, de transformació”. “Hem de fer un pas més i impulsar l’organització per adaptar-la als nous reptes de futur, tant a nivell d’estructura de comandament com d’incorporació de nous agents”, ha insistit.
Per finalitzar el seu discurs, el conseller ha insistit en què l’àmbit de la seguretat està influït per l’evolució del país i “això ens planteja uns reptes que venen marcats per la globalització, les noves tecnologies, el cibercrim, les fake news, i les desigualtats estructurals, conjuntament amb la delinqüència, la violència masclista i domèstica, les agressions sexuals, els robatoris o les ocupacions d’immobles”.
Per la seva banda, el comissari en cap del cos de Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, ha destacat que “hem de donar resposta als desafiaments que ens planteja la criminalitat: a l’augment del delicte i el perill que suposa el crim organitzat per a l’estabilitat de les nostres societatsHem de prevenir i respondre a l’amenaça de la radicalització violenta i el terrorisme”.
Segons Sallent, tot això “ho hem de fer de la mà de tots els col·laboradors possibles i especialment, en l’àmbit que ens pertoca, de la mà de les policies locals, en una estratègia comuna de Policia de Catalunya. Però també ho hem de fer en coordinació amb les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat en aquells àmbits en els que tenim responsabilitats compartides, ha dit”. “I sempre ho seguirem fent, com no pot ser d’una altra manera, sota la direcció de jutges i fiscals i d’acord amb les polítiques públiques establertes pel Govern”, ha recordat.
 
Aquest any 55 membres del cos de Mossos d’Esquadra han estat reconeguts amb medalla per diverses actuacions meritòries i per la seva trajectòria professional. Se n’han entregat dues d’or amb distintiu vermell a un mosso i a un tècnic per declaració d’incapacitat permanent total.
D’altra banda, 53 persones del cos de Mossos d’Esquadra han estat reconegudes amb la medalla de bronze amb distintiu blau. Dues d’aquestes medalles són per a dos mossos que van assistir una víctima que tenia un tall molt profund a la cama i gràcies a la seva ràpida intervenció van evitar que la persona morís dessagnada.
Una altra d’aquestes medalles és per a dos agents que van salvar la vida d’un ciutadà que patia un atac de cor. Li van fer massatge cardíac fins que va arribar l’ambulància. També han rebut la mateixa condecoració dos policies que van traslladar una nena d’un any a l’hospital després que hagués patit un accident i estigués greu. Li van salvar la vida.
Un altre policia premiat va col·laborar en el comís de més de 1.000 quilos de cocaïna valorada amb un valor de 50.000.000 euros. Un mosso també ha estat condecorat amb la mateixa distinció per rescatar una parella d’avis que havien quedat atrapats després de tenir un accident de transit al mig de l’autopista.
Així mateix, tres mossos han rebut la medalla de bronze amb distintiu blau per la seva actuació durant l’atemptat a Cambrils l’any 2017 i la feina feta els dies posteriors. Dos agents han obtingut la mateixa medalla per rescatar dos excursionistes que tenien símptomes d’hipotèrmia i congelació a la Vall de Boí. Van passar la nit a la muntanya i van arriscar la seva vida.
A un altre policia li han atorgat la mateixa distinció, ja que va salvar una persona que s’havia llançat al riu amb la intenció de suïcidar-se.
Finalment, han rebut la medalla de bronze amb distintiu blau per la seva trajectòria els comissaris Xavier Gàmez, Manel Castellví, Joan Figuera i Antoni Permanyer.
Agraïments a la col·laboració externa
Durant l’acte la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra ha volgut reconèixer la contribució de membres d’altres cossos policials, la judicatura i la societat civil en la millora de la seguretat pública del nostre país amb la concessió de 36 medalles i una placa commemorativa
Aquesta darrera s’ha atorgat al Cos Consular de Barcelona per la col·laboració durant els atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils de l’any 2017. El Cònsol General del Regne Unit i degà del Cos Consolar l’ha recollida.
Quant a les medalles, se n’ha entregat una d’or amb distintiu vermell a títol pòstum a un policia local de Gavà que va morir en acte de servei l’any 2017 després que un home li disparés. El seu company que també va ser ferit greu en un genoll en la mateixa actuació ha rebut la medalla d’argent amb distintiu vermell.
També s’han lliurat medalles de bronze amb distintiu blau a altres membres de cossos diplomàtics, treballadors de la Generalitat de Catalunya i dues periodistes especialitzades en temes policials, la Mayka Navarro i l’Anna Punsí.
El Cos de Mossos d’Esquadra també ha volgut agrair la tasca desenvolupada per efectius dels Bombers de la Generalitat, així com membres de policies locals de diferents municipis, Policia Nacional, Guàrdia Civil, Ertzaintza, Policia Foral de Navarra i l’Exèrcit.
Diversos membres de la judicatura i la fiscalia també han rebut un reconeixement durant l’acte.