image_pdfimage_print

Després de l’assaig en clau de dinàmica electoral en el que va entrar l’Assemblea Nacional Catalana tot donant suport al moviment de Primàries Catalunya, aquest moviment, sense massa estructura ni organització, està fent un treball de reflexió intens en base als contundents resultats obtinguts en les darreres eleccions municipals.

A contracorrent del partits polítics però amb la complicitat de les bases socials catalanes, Primàries Catalunya s’articula, segons manifesten els seus membres, des de la convicció de que el treball per fer efectiu el mandat democràtic del primer d’octubre de 2017, el resultat del referèndum d’autodeterminació, és un atractiu irresistible per a tots els catalans, siguin d’on siguin. Per això, dins la política de pactes que volen implementar arreu del territori nacional no hi cap la complaença amb cap dels partits del 155, i per tant, la seva tessitura serà la d’impedir alcaldies d’aquest bloc o permetre la seva substitució allà on sigui possible.

La polarització política amb esperit català més que un enfrontament cerca donar veu a un conflicte de sobiranies que cal que romangui obert. Els conflictes no es poden ajornar ni oblidar i requereixen una acció constructiva i intel·ligent per evitar que siguin crònics i perjudicials pel conjunt de la societat. La lluita dels catalans consisteix, per Primàries Catalunya, segons la seva visió, en mantenir viva la crisis catalana a fi d’obrir oportunitats de canvi o una evolució gradual. I això, en política, només és possible polaritzant els conflictes.

Publicitat
Publicitat

Catalunya, com a país, nació lliure, es va expressar de forma rellevant en un referèndum d’autodeterminació (1 d’octubre de 2017), i aquesta posició ha activitat forces socials fins ara desconegudes, en creativitat i cohesió. Fins i tot, democràticament, entre els qui s’oposen frontalment a la independència, però amb prou consciència hi veuen una realitat inqüestionable.

En conseqüència, és clar, com manifesten des de Primàries Catalunya, que el projecte continua. És dir, el projecte de Primàries Catalunya no és específicament municipalista i per tant, amb més temps i organització, es consolida per articular el seu treball de cara a les eleccions al Parlament de Catalunya, a fi, també, d’aportar el seu dinamisme en la implantació de la República Catalana, per medi de la regeneració democràtica i la transformació de la societat, fent possible la participació activa de la ciutadania en els afers públics.

3 COMENTARIS

  1. En castellà ‘apostar’ i ‘apuesta’ s’han convertits en mots comodí dels quals se’n fa un ús abusiu, i que en català, a més del caràcter abusiu, ‘apostar’ i ‘aposta’ són, en els usos esmentats, un calc servil del castellà.

  2. En comptes de l’abús que se’n fa del castellanisme ‘apostar per’, en català podem dir: ‘comprometre’s per’, ‘jugar fort per’, ‘advocar per’, ‘optar per’, ‘decidir-se per’, ‘prendre partit per’, ‘inclinar-se per’, ‘decantar-se per’, ‘pronunciar-se a favor de’, ‘defensar’, ‘ser partidari de’, ‘promoure’, ‘anar/estar a favor de’, ‘impulsar’, etc.

Comments are closed.