image_pdfimage_print

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha estat convidat a participar, en representació del Govern català, a la primera Assemblea Urbana d’ONU-Hàbitat, el programa de Nacions Unides per als assentaments urbans, que té lloc des de dilluns i fins al divendres, 31 de maig, a Nairobi (Kènia).

L’Assemblea Urbana, que es constituirà durant aquesta cimera, és el nou òrgan de govern d’ONU-Hàbitat que substitueix l’anterior consell, més reduït. L’Assemblea estarà integrada pels 193 estats que formen part de l’ONU, si bé també donarà veu a les regions, governs locals i representants de la ciutadania i del sector privat, entre altres.

Alhora, s’espera que aquest nou òrgan de govern adopti resolucions que emmarquin l’agenda global sobre els assentaments humans i la urbanització, i reculli també les principals tendències, normatives i regulacions que impulsen la sostenibilitat en la seva dimensió urbana.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Així mateix, l’Assemblea assessorarà els governs sobre la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), adoptats pels estats membres el 2015 i, en particular, l’ODS 11, sobre ciutats i assentaments humans inclusius, segurs, resistents i sostenibles. Aspira, per tant, a ser un fòrum de representació universal on es discutiran les noves polítiques urbanes, entre les quals, l’estat d’elaboració de la Nova Agenda Urbana.

L’ONU va aprovar el 2016 a la cimera de Quito (Equador) la Nova Agenda Urbana (NAU), on es constatava que el món viu un procés d’urbanització irreversible i es proposava una sèrie de principis per guiar el desenvolupament sostenible de les ciutats a escala mundial. El Govern es va adherir a aquestes iniciatives i es troba en ple procés d’elaboració de l’Agenda urbana de Catalunya, que vol donar resposta als reptes que ha d’afrontar el territori català relacionats amb els assentaments humans.

L’Agenda urbana de Catalunya serà un acord estratègic de país, entre tots els actors que influeixen sobre el territori, per dissenyar els hàbitats urbans del futur tenint en compte aquests impactes. Representa, per tant, una oportunitat per la modernització del país i una contribució a la sostenibilitat del planeta. La presència en aquesta primera Assemblea Urbana d’ONU-Hàbitat permetrà al Departament de TES donar a conèixer l’estat d’elaboració de l’Agenda urbana catalana i, alhora, enriquir-la amb el resultat dels debats i dels projectes que s’exposin a Nairobi.

El Govern parteix de la base que l’Agenda urbana de Catalunya necessita el compromís i la participació de tots els actors que influeixen en el territori. És per això que el novembre passat es va constituir l’Assemblea Urbana de Catalunya, un òrgan adscrit al Departament de Territori i Sostenibilitat, que redactarà i validarà l’Agenda abans que el Govern l’aprovi.

Actualment, l’Assemblea treballa per obtenir una diagnosi de la situació actual, oberta a les aportacions de la ciutadania i dels experts. Recentment s’han obert les inscripcions a les sis sessions de debat presencials que tindran lloc entre el 6 de juny i el 4 de juliol. S’espera que en aquestes jornades participin 100 ponents i prop de 500 actors especialitzats en temes urbans.