Nicola Sturgeon, primera ministra d'Escòcia
Nicola Sturgeon, primera ministra d'Escòcia
image_pdfimage_print

La primera ministra d’Escòcia ha parlat avui davant dels parlamentaris escocesos sobre la possibilitat d’un segon referèndum. Amb la majoria de la cambra a favor, el posicionament clar dels representants parlamentaris per donar suport a una altra consulta sobre la independència ha estat notícia.

Nicola Sturgeon segueix pressionant el Govern Britànic per forçar un segon referèndum. Després del referèndum del Brexit en què el poble escocès va votar massivament en contra de sortir de la Unió Europea, el Partit Nacionalista Escocès segueix amb la seva campanya per la independència i pel segon referèndum d’autodeterminació.

La primera ministra ha emfatitzat que “si volem salvaguardar els interessos d’Escòcia no podem esperar eternament”, durant una intervenció en un Ple del Parlament.

Publicitat
Publicitat

Per posar-nos en context hem de mirar el passat. El primer referèndum d’autodeterminació tenia uns límits molt clars. Es requeria una participació major del 50% perquè fos vàlid. També es demanava majoria simple. Fet bastant insòlit ja que fou el primer referèndum a Occident en què no es posaven obstacles (més enllà de la majoria simple) per a la victòria del .

El resultat va ser favorable al Remain (quedar-se en anglès) per poc més d’un 55% dels vots i més d’un 80% de participació. Va ser un referèndum en el qual tant els del sí com els del no van votar sota la bandera de l’autodeterminació.

Ha defensat la independència enfront d’un “núvol fosc que sobrevola Escòcia”, referint-se al Brexit. Està clar que la política del Partit Conservador després del referèndum per sortir de la UE, està afectant les diferents nacions de l’Estat britànic. Escòcia demana un segon referèndum, Irlanda del Nord busca una entesa amb la Unió Europea per a apropar-se a la República d’Irlanda i Gal·les demana un primer referèndum (amb un increment de Plaid Cymru, partit representant de l’independentisme a Gal·les).

Això no obstant, el posicionament no és clar per part de tot el SNP (Partit Nacionalista Escocès). Falta que es pronunciï la cúpula del partit per decidir-ne el posicionament. De fet, encara s’ha de saber el posicionament de les bases de la formació independentista.

S’espera que amb la crisi del Brexit i la manera com porten els partits estatals el tema, els nacionalistes escocesos surtin reforçats d’unes eleccions que semblen decisives: les eleccions europees.