image_pdfimage_print

Plataforma per la Llengua ha denunciat que ja l’any 2017 s’havia eliminat l’opció de ser atès en català de la línia d’atenció telefònica per a la campanya de la renda. En aquell moment ja es va revelar que quan s’oferia l’opció de ser atès en català no es respectava. Dos anys més tard la discriminació lingüística va encara més enllà: els treballadors de l’Agència Tributària han rebut ordres de “no oferir mai” l’opció de ser atès en un idioma cooficial.

Així ho ha denunciat un treballador d’Hisenda a la Plataforma per la Llengua, després de rebre a través de la Intranet de l’Agència Tributària un recordatori en què s’ordena a la plantilla que només es considerarà que el contribuent vol ser atès en aquesta llengua “si el contribuent insisteix a utilitzar aquesta opció”. Però apunta que “no l’oferirem mai perquè en sol·licitar la cita no és possible escollir un idioma cooficial”.

La Plataforma per la Llengua, però, ha comprovat que ni tan sols quan el contribuent vol ser atès en català se li garanteix l’atenció en aquesta llengua. En diverses trucades de comprovació, els operadors de la campanya de la renda han deixat clar que no era possible derivar la trucada a un departament que atengués en català. Un fet que la Plataforma per la Llengua considera discriminatori.

Publicitat
Publicitat

La Plataforma per la Llengua denuncia que és una nova mostra que l’Estat espanyol discrimina els catalanoparlants. “En aquest cas, a més, l’Administració actua d’una manera perversa i ordena als seus treballadors que obviïn els drets lingüístics dels ciutadans, per això denunciarem aquesta situació davant del Comitè d’Experts del Consell d’Europa que avalua el compliment de la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries”.

Aquesta mostra de catalanofòbia s’afegeix a les que permanentment destil·len les institucions espanyoles i els seus mitjans de comunicació obedients, que complementen les ordres executives amb notícies falses, la més recent per exemple, una notícia d’un diari de capçalera espanyol comparant les inscripcions societàries a Madrid i Catalunya que ja ha tingut una rèplica de la secretària d’Economia del Govern de la Generalitat, Natàlia Mas Guix: “La creació neta d’empreses ha estat, per tant, superior a Catalunya que a Madrid des del 2013 i ho segueix sent el 2019”