image_pdfimage_print

Diverses personalitats mundials i entitats en defensa de la llibertat de premsa han demanat l’alliberament de Julian Assange i un judici just seguint la legislació internacional i els drets humans. Dinah PoKempner, conseller general de Human Rights Watch; Noah Chomsky; entitats pels drets civils als Estats Units com la American Civil Liberties Union (ACLU), però també el dirigent laborista Jeremy Corbin, Edward Snowden, i altres personalitats en el món del periodisme han posat en dubte el procediment de la seva detenció i la possibilitat final d’una extradició als Estats Units on seria jutjat per càrrec de delicte informàtic, ja que el mateix expresident Obama va descartar el delicte d’espionatge.

A Catalunya també ha rebut suport del president Puigdemont [enllaç]: “Tot el meu suport i solidaritat a Julian Assange, i el meu afecte personal davant d’aquesta situació injusta. La Unió Europea ha de protegir drets fonamentals, ha de garantir que la defensa de les llibertats hi tindrà sempre empara.”

Per la seva banda, l’Assemblea Nacional Catalana ha enviat una carta adreçada a la primera ministra del Regne Unit, Teresa May, per demanar-li que alliberi i doni asil polític a Julian Assange. La carta posa de manifest que Assange, així com Edward Snowden, han denunciat accions governamentals il·legals i que el motiu de la seva detenció és per raons polítiques, tal com han fet els activistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, detinguts per haver exercit els drets com el de llibertat d’expressió, de pensament i a la informació. Assange ha estat defensor dels drets humans en múltiples ocasions, també per defensar el dret a l’autodeterminació del poble de Catalunya, per això, l’Assemblea li expressa i li dona el seu total suport. Podeu llegir la carta aquí.

Publicitat
Publicitat

El cas Assange ha tingut una nova etapa en la discussió en el Parlament Europeu sobre la seva extradició (podeu mirar-ne el vídeo aquí) a l’espera de les diverses resolucions judicial i polítiques que s’aniran prenent.

Recordem que com va dir públicament Assange, la resolució del conflicte a Catalunya i el respecte a la seva autodeterminació marcarà el futur de la llibertat a Europa.