image_pdfimage_print

Segons La Vanguardia, en una enquesta que ha fet pública, la pugna entre ERC i PSC es decidirà per molt poc. Ambdues poden ser la primera força política, i per molt poc una pot quedar per damunt de l’altra, en el resultat de les eleccions general del 28 d’abril.

Ambdós partits se situarien, segons les dades tècniques de l’enquesta, entorn els 16 diputats, en unes forquilles de resultats que encara són imprevisibles, però que en darrer moment poden acabar decantant la victòria republicana.

L’enquesta, per altra banda, confirma la tendència decreixent del projecte polític de Carles Puigdemont, JxCAT, cada dia més confós sigui per la distància, sigui pel ball de sigles. Així, no s’espera que obtinguin més de quatre diputats.

Publicitat
Publicitat

Les 48 cadires assignades a Catalunya, tot i tractar-se d’unes eleccions generals, es reparteixen majoritàriament entre partits independentistes, tenint en compte les condicions tècniques de l’enquesta. I el resultat és igualment ajustat pel que fa a diputats, sense mostrar la majoria social a favor de la independència que d’alguna manera no reflecteix l’enquesta de La Vanguardia.

Cap partit català ha plantejat un suposat valor plebiscitari sobre la independència en aquestes eleccions generals. Tanmateix, els mitjans internacionals ho analitzaran des d’aquesta clau a l’hora d’entendre la versemblança de la pretensió catalana.

En l’àmbit de tot l’estat, l’enquesta de La Vanguardia igualment fa gros el resultat del socialisme, sobretot tenint en compte com de preocupant, a Europa, seria una victòria dels partits nacionalistes espanyols de dretes o d’ultradreta. Forma part de la cuina de l’enquesta buscar aquest resultat a Espanya. I per això els socialistes criden a ple pulmó per a la mobilització dels seus votants.

“Això no està fet” recalquen des de les files socialistes quan descobreixen com l’armadura independentista es manté intacta i alimenta sense parar totes les amenaces i provocacions dels partits nacionalistes espanyols com Ciutadans, VOX o PP.