image_pdfimage_print

Aquest dimarts, Jordi Graupera i altres candidats de la llista Barcelona és Capital-Primàries a l’alcaldia de Barcelona, han visitat el centre internacional de fusió nuclear ITER (Reactor Termonuclear Experimental Internacional) que està a Cadarache, a la Provença, amb la seu europea (Fusion for Europe F4E) a Barcelona.

Graupera, en unes piulades a Twitter ha destacat que el projecte “té 360 treballadors a les oficines de recerca de Barcelona” i que implica “[…] La humanitat en la seva millor versió” i també que “mai un candidat, representant o polític català havia visitat l’ITER. Hi hem anat a entendre el projecte, a visibilitzar-lo, i a ensenyar l’àrea d’influència de Barcelona tal com l’entenem”.

L’Agència Fusion for Energy, que és la que engloba tota la participació europea, ha comptat amb un pressupost de 6.600 milions d’euros per al període 2007-2020 i compta amb un pressupost similar per als propers anys. El fet que la seu europea sigui a Barcelona (per acord signat pels estats membres) representa tenir un centre d’excel·lència mundial de recerca i tecnologia, un punt de trobada dels científics i enginyers en l’àmbit de l’energia de fusió i un punt d’atracció i desenvolupament laboral, econòmic i tecnològic de primer nivell. Com a part del compromís de l’Estat espanyol amb F4E, està pendent la construcció d’un edifici emblemàtic a Barcelona que allotgi tot el personal de l’agència. En aquest aspecte, ja s’havien projectat diversos dissenys entre els quals el de l’arquitecta Zaha Hadid o el més recent de Bjarke Ingels, però malgrat la disposició de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona per tirar-ho endavant, l’Estat ha preferit ajornar-ne la construcció. En aquests moments, F4E està de lloguer en un edifici de Diagonal Mar.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

El reactor de l’ITER està previst que entri en funcionament i produeixi fusió a partir del 2025, però no s’espera un desenvolupament comercial fins un parell de dècades després. La investigació i el desenvolupament en aquest camp ja està donant però els primers fruits en transferència de tecnologia a escala industrial i es preveu que els propers anys també arribarà a l’usuari. La clau de volta del projecte, però, és la promesa de la producció d’energia sense emissió de CO2 i sense residus de llarga durada, de forma segura i continuada.

Per altra banda, la campanya de recollida de fons de Barcelona és Capital-Primàries ja ha arribat a la meitat del que estava previst en tan sols una setmana de funcionament.