image_pdfimage_print

El Col·legi de Periodistes de Catalunya col·labora amb Verificat, la primera plataforma de fact-checking de Catalunya, amb la voluntat d’esdevenir un objectiu de gremi. Aquest és un projecte periodístic independent i sense ànim de lucre que vol combatre la desinformació: tant la que circula a les xarxes socials com la que es difon des de l’àmbit polític. Verificat neix amb la intenció de ser un espai de discussió saludable per a tota la societat catalana i un punt de trobada entre periodistes i mitjans de comunicació, organitzacions de la societat civil i qualsevol entitat que comparteixi la preocupació per la desinformació.

El primer repte de Verificat seran les eleccions municipals de Barcelona. Durant tres mesos es dedicaran a verificar si les declaracions dels candidats a l’alcaldia es basen en fets i xifres reals. En paral·lel, s’intentarà frenar la propagació a les xarxes socials de notícies falses, fotografies, mems i qualsevol contingut emès amb la intenció de confondre o manipular l’electorat català en tot el seu conjunt.

La metodologia és molt senzilla. L’equip de Verificat analitzarà tant el discurs polític com el soroll que circula a les xarxes (textos, àudios, vídeos o mems) que tinguin interès públic, que puguin ser verificables i que s’hagin viralitzat. Els usuaris podran enviar tot aquell material al número de Whatsapp (666 38 26 94).

Publicitat
Publicitat