image_pdfimage_print

L’empresari i analista de política i economia, Alfons Duran-Pich, va fer ahir una classe magistral d’economia i finances en forma de presentació de llibre a la Casa del Llibre de la rambla de Catalunya de Barcelona.

Acompanyaven la presentació l’editor Pere Sureda, el periodista  Xavier Muixí i la historiadora Eugènia Pagès. Tres personatges que coneixen bé l’autor i que li dirigiren interessants preguntes sobre el llibre durant l’hora i mitja que durà l’acte.

Començà explicant per què ha escrit el llibre. Narcisisme a part, digué, la raó és que del poder se’n diuen moltes coses, no sempre acurades i en el seu llibre intenta fer entendre el rol dels diferents agents del poder.

Publicitat

Sobre la frase “la culpa és dels poders econòmics”, no hi ha un grup de gent que es reuneix i ho dirigeix tot. En el llibre es baixa al detall i per exemple, diu que hi ha dos principals centres de poder: el Council of Foreign Affairs i el Group of Thirty, ambdós a Washington.

Per què la gent es deixa dirigir, per què no es rebel·la? La resposta d’Alfons Duran-Pich és que els poders es dediquen a fabricar consentiment (“manufacturing consent”). I se serveixen dels mitjans de comunicació per influir, manipular i fabricar consentiment.

Els mitjans de comunicació ja fa temps que no són el quart poder. Estan quasi tot dominats pel poder, queden molt pocs mitjans independents. Els mitjans independents són majoritàriament digitals (no pas versions digitals dels mateixos mitjans clàssics), projectes privats realitzats per un grup de persones independents que s’hi juguen sovint els diners i més coses.

I pel que fa a la situació actual de Catalunya afirmà que cal solucionar-la, i se solucionarà, per la via política, però que caldrà una força econòmica al darrere que ho impulsi.