image_pdfimage_print

La IV Jornada Ciutadana per una Fiscalitat Justa es va convocar al centre cívic Fort Pienc amb una notable participació. Xavier Antich hi va apel·lar al valor de la llibertat i la justícia per al bé comú. La vida en societat és un repte que requereix el millor de tots, a fi de no caure “en el cinisme” dels continguts buits o les paraules sense sentit. La política existeix, per tant, com a força reparadora i transformadora, va concloure el filòsof. I una de les eines és la fiscalitat, com a element “d’integritat” en què tothom hi té molt a fer, sobretot a l’hora de votar, quan triem determinats polítics que ofereixen solucions pastoses o lemes impossibles.

Si bé la fiscalitat és un dels fonaments de la civilització, també és un tema espinós per la mena d’excepcions que provoca. Un marc general pot semblar ideal fiscalment sempre que no s’analitzin els beneficis o excepcions. Aquest és el treball que va presentar Xavier Martínez. Els beneficis fiscals s’haurien de motivar i justificar, ja que no queda clar que responguin a l’interès general, perquè sovint queden recollits com simples epígrafs en les normatives dels diferents impostos fruit de tortuosos tràmits parlamentaris molt difícils d’entendre i de seguir.

Un cas comentat entre els assistents són les exempcions d’algunes taxes en determinats col·lectius, en perjudici d’altres que no en gaudeixen i, per tant, semblin arbitràries en la seva aplicació. El seguiment dels beneficis fiscals, ara mateix, és molt difícil de fer, ja que formen part de l’esfera privada protegida en les relacions del ciutadà amb l’administració corresponent.

Publicitat
Publicitat

Tot i que els beneficis fiscals estan regulats per llei, això no impedeix, en determinades situacions certament opaques, que les administracions deixin d’emetre liquidacions en aplicació de beneficis, exempcions o incentius que poden quedar mal justificats o fins i tot ser fraudulents per manca de documentació justificativa suficient o per una mala interpretació de l’existent.

Finalment, entre altres participants, la jornada va cloure amb una taula rodona on van participar diferents partits polítics, llevat d’algun d’espanyol, i es va coincidir en la necessitat d’intensificar l’esforç europeu per limitar l’accés als paradisos fiscals així com continuar en el camí de l’harmonització fiscal.

La Plataforma per una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària entén que el sistema fiscal existent pateix una tendència regressiva i injusta contra la qual cal lluitar, des de la sensibilització i la conscienciació, a fi de provocar una resposta política a l’altura del problema.