Marc Artigau, guanyador del Premi Josep Pla 2019
Marc Artigau, guanyador del Premi Josep Pla 2019
image_pdfimage_print

Marc Artigau (Barcelona, 1984), s’ha endut la 51a edició del Premi Josep Pla d’enguany, d’entre les trenta-dues obres originals presentades, amb la novel·la La vigília, que narra la vida d’en Ramon, un escriptor de contes radiofònics que un bon dia rep l’encàrrec d’escriure la biografia d’una dona.

En el discurs d’entrega de premis, Artigau ha afirmat estar molt content de rebre el premi, però al mateix temps ha sentenciat que “sento una tristesa i ràbia, que no puc evitar, per viure en un país on hi ha presos polítics i on el govern legítim de la Generalitat està exiliat”, afegint “d’aquí a uns quants anys, quan es recordin aquests dies i anys, sentirem molta vergonya de tot això que passa. La diferència que hi ha entre la ficció i la realitat és que la ficció la podem reescriure i la realitat, no”.

D’altra banda, el candidat a l’alcaldia de Barcelona, Manel Valls, s’ha escandalitzat per les paraules del dramaturg en record als presos polítics catalans, i ha retret a la delegada del govern nacionalista espanyol, Teresa Cunillera, que “ho permeti” sense dir res.

Publicitat
Publicitat

El premi convocat per Edicions Destino fou creat l’any 1968 i s’hi poden presentar obres de narrativa en català sense limitació de gènere: novel·la, conte, relat, memòries, biografia, diari.
Està dotat amb 6.000 euros i s’entrega la nit del dia de Reis de cada any a l’Hotel Ritz de Barcelona, en la mateixa vetllada en què s’entrega el Premio Nadal.

En Marc Artigau és llicenciat en Direcció escènica i Dramatúrgia per l’Institut del Teatre de Barcelona. Com autor o director ha estrenat: Caixes (Sala Flyhard) (Premi Talúries de Teatre 2011 i accèssit al Premi Nacional Marqués de Bradomín 2011), Arbres (Sala Beckett), Aquellos días azules (Círcol Maldà), Un mosquit petit (TNC), El Balneari, Ushuaia (Premi Ciutat de Sagunt 2008 i Accèssit al Premi Nacional Marqués de Bradomín 2008), A prop, Caïm i Abel … Amb Les sense ànima va guanyar el Premi Ciutat de Sagunt 2009 i el Premi Ramon Vinyes 2009.

En poesia ha publicat Primers Auxilis (Premi Gabriel Ferrater per a joves poetes 2006), Vermella (Premi Martí Dot 2007) i Desterrats (Premi Ciutat de Puçol 2011). Ha col·laborat a Catalunya ràdio, el diari Ara i actualment al programa El món de Rac1.