image_pdfimage_print

El president de la Generalitat, Quim Torra ha assegurat, en el missatge institucional de Cap d’Any, que l’any 2019 “ha de servir per realitzar el mandat democràtic de llibertat, per revoltar-se davant de la injustícia i per fer caure els murs de l’opressió”.

El cap de l’Executiu va subratllar que aquest és un dels grans consensos que demana el 80% de la societat catalana i que “ens hem d’exigir de ser més forts en la unitat” per assolir-lo. “Davant les envestides que ens fan recular molts anys en la consolidació democràtica, cal que els demòcrates ens presentem units i solidaris en defensa d’un bé comú com són els drets civils, socials i polítics de tothom”, va dir.

Una unió que també ha de servir per “aïllar i denunciar l’extrema dreta i el feixisme que cova l’ou de la serp, com fan totes les democràcies europees”.

Publicitat
Publicitat

Des del Saló Mare de Déu de Montserrat del Palau de la Generalitat, el president Quim Torra es va dirigir a tots els catalans, defensant que “no deixarem d’insistir en el diàleg, la negociació i la necessària mediació internacional” per resoldre el conflicte català. “Cal que l’Estat tingui voluntat d’encarar un diàleg creïble, sincer i valent per a una solució democràtica i política”, va apuntar.

Confiança en el poble de Catalunya

El president va destacar que “el 2019 serà un any de desafiaments majúsculs”, però també un any “per posar a prova la confiança, la solidaritat i la fraternitat que ens tenim a nosaltres mateixos”. I es va mostrar totalment confiat en el paper que tindrà la societat catalana: “Tinc l’absoluta confiança que el poble de Catalunya sabrà encarar un any que serà decisiu per a tothom. Perquè sabem com fer-ho, amb la determinació del primer d’octubre i la força col·lectiva de dignitat del 3 d’octubre. Acompanyats de les banderes que sempre ens han representat al món: democràcia, justícia i no-violència”.

Davant l’imminent inici del judici pel procés, el president va insistir en la innocència dels presos polítics i exiliats i va demanar a tots els ciutadans “redoblar temps i esforç a prendre de nou la iniciativa” perquè “tan sols la llibertat col·lectiva serà la font de la seva llibertat personal”. “Deixem enrere les desconfiances, les diferències que ens puguin separar”, va demanar, i que “la generositat torni a ser el vehicle de la nostra expressió col·lectiva”.

“El motor de canvi republicà són els drets socials”

Fent balanç del 2018, el cap de l’Executiu va recordar les “bones dades econòmiques” amb què Catalunya tanca l’any i va defensar seguir construint “un país millor, que no exclogui ningú, que faci del dret a l’habitatge, a l’educació, a la salut, al treball, a la igualtat d’oportunitats, a la sostenibilitat i al medi ambient, la raó de ser de cada decisió política”.

“El motor de canvi republicà de la nostra societat són els drets socials de tots”, va remarcar, i en aquest sentit va anunciar que, en el primer Consell Executiu de l’any, “es posarà en marxa la tramitació legislativa que haurà de donar efectivitat a les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional”.

El president va acabar el seu missatge defensant que “els catalans serem allò que vulguem ser, però el futur l’hem de construir des d’avui”. “Estiguem preparats per l’any de la llibertat, que ja s’acosta”, va concloure.