image_pdfimage_print

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri de los Ríos, ha advertit el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que acabi immediatament amb l’actual situació de repressió, presos polítics i exiliats i retallada de drets i llibertats perquè trobarà al davant el 80% de la ciutadania de Catalunya. Marcel Mauri ha deixat clar a Sánchez que, si l’única cosa que pot oferir, “si segueix anant de la mà de l’extrema de VOX en aquest judici a la democràcia i si és incapaç de reconèixer el dret a l’autodeterminació”, ha dit, “vol dir que vostè té un problema i aquest problema es diu el 80%”. “Faria molt bé el govern de Pedro Sánchez, que ha vingut a Catalunya a provocar”, ha dit Mauri “escoltar molt bé aquest clam del 80% de la ciutadania que diu prou a la repressió als empresonaments i que diu que cal una solució política i l’autodeterminació dels ciutadans de Catalunya”. Des del Consell Popular de Ministres que ha organitzat Òmnium Cultural davant l’estació de França per protestar contra la reunió del govern espanyol a Barcelona, el vicepresident de l’entitat s’ha dirigit a l’executiu de Sànchez de qui ha dit que “són uns irresponsables i només busquen la provocació” i ha recordat que des del franquisme no es reunia cap consell de ministres a Barcelona “per demostrar-nos la seva autoritat”.

Mauri ha llegit unes paraules del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, empresonat sense judici des de fa 14 mesos i, tot citant Angela Davis, ha assegurat que “cal deixar d’acceptar les coses que no podem canviar per canviar les coses que no podem acceptar” i, per això, s’ha referit un cop més al Judici a la Democràcia “on amb tot el sentit de la responsabilitat històrica acusarem l’estat”.  Marcel Mauri ha assegurat que avui la ciutadania ha tornat a donar exemple i ha tornat a sortir al carrer de forma massiva i pacífica per reclamar la llibertat dels presos i exiliats i la fi de la repressió: “quan es vulneren els drets fonamentals, la ciutadania surt sense dubtar perquè, davant situacions excepcionals, respostes excepcionals”. “S’ha tornat a demostrar que el sobiranisme mai és violent”, ha dit el vicepresident d’Òmnium, i ha afegit que “l’única violència és la que va exercir l’Estat l’1-O”. En aquest sentit, Mauri ha advertit el govern espanyol que no està en condicions de donar lliçons de pau perquè és un executiu que “incrementa un 10% la despesa militar i blinda la ciutat amb 9.000 policies”.

Milers de persones participen del Consell Popular de Ministres

Publicitat
Publicitat

L’acte ha estat la resposta transversal, pacífica i determinada de la societat civil davant la provocació del govern espanyol de celebrar a Barcelona un Consell de Ministres quan fa un any de les eleccions imposades del 21-D, Milers de persones s’han aplegat davant l’estació de França per participar d’aquest acte que s’ha allargat més de tres hores liderat per Òmnium Cultural i coordinat amb la resta d’entitats sobiranistes, com l’Assemblea Nacional Catalana. Hi han participat fins a una quinzena d’entitats posant veu als reptes pendents de diferent sectors socials, culturals i econòmics. El Grup de Periodistes Ramon Barnils ha estat la contraposició a la portaveu del govern espanyol; Unió de Pagesos, al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació; representants del Front d’Alliberament Gai de Catalunya  i el Moviment Feminista han estat el mirall de la vicepresidència, Relacions amb les Corts i Igualtat; la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica i els Escoltes Catalans, del ministeri d’Educació i Formació Professional; SOS Racisme del ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social; l’Associació Catalana de Drets Civils, del ministeri de Justícia; l’Aliança contra la Pobresa Energètica, del ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social; Universitats per la República ha contraposat el seu discurs al del ministeri de Ciència, Innovació i Universitats; Stop Mare Mortum, al d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació; l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, al del ministeri de Cultura i Esports; Som Defensores al ministeri d’Interior i l’activista per la pau, Gabriela Serra, al ministeri de Defensa.

Pirat’s Sound Sistema, Juu i Ebri Knight han posat la música a la reivindicació pacífica del Consell Popular de Ministres.