image_pdfimage_print

L’advocada Marina Roig, que defensa el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha qüestionat obertament el Tribunal Suprem perquè considera que prioritza la “defensa mal entesa de la unitat d’Espanya” a la defensa de drets fonamentals. “La vulneració del dret al jutge natural ordinari, vulnera altres drets fonamentals, com el dret a la segona instància, només per blindar la unitat d’Espanya. Em pregunto si la sala està disposada a seguir sacrificant aquests drets fonamentals”, ha dit la lletrada durant la vista sobre els articles previ pronunciament que s’ha fet aquest dimarts passat a la sala de plens del Tribunal Suprem.

En aquesta sessió, Roig ha argumentat per què el Suprem no és competent per jutjar el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i ha defensat que amb aquest procediment s’ha violentat la jurisprudència i la llei per qüestions polítiques. “De tots els tribunals possibles per conèixer el present procediment —Jutjat d’instrucció, Audiència Provincial de Barcelona, TSJC i TS— s’ha optat excepcionalment pel tribunal més proper al Fiscal que va presentar la querella i més sensible a les influències del poder polític i econòmic”, ha etzibat i encara ha afegit que “la querella es va interposar a un tribunal que no té la competència per un Fiscal General de l’Estat que va ser durant 14 anys membre d’aquest tribunal i company de sala d’alguns membres que conformen ara la sala d’enjuiciament”.

L’advocada ha exigit al tribunal que renunciï a jutjar el cas i que el judici se celebri a Catalunya. En cas contrari, estarem davant un “tribunal d’excepció” que vulnerarà el dret al jutge natural però també el dret a la segona instància. D’altra banda, Roig també ha manifestat la impossibilitat de declarar en català amb plenes garanties.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

La lletrada també ha recordat que Cuixart no ha ostentat mai la condició d’aforat i que no se li atribueix la comissió de cap delicte a l’estranger dels que recull la interlocutòria de processament. “El processament de Cuixart, que és un líder civil, és la criminalització de drets fonamentals com el dret a la protesta pacífica, drets de reunió manifestació i llibertat d’expressió i llibertat ideològica”, ha destacat. En aquest sentit ha defensat que el dret a votar o la promoció de debats polítics no poden ser constitutius de delictes com rebel·lió o sedició.

Roig ha reiterat que la interpretació de la llei “s’ha estirat com un xiclet” en un cas clar de “judicialització de la política”.