Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural
Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural
image_pdfimage_print

L’Organització Mundial Contra la Tortura (OMCT) ha exigit en un comunicat l’alliberament immediat de Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, i Jordi Sànchez, ambdós en presó preventiva des de fa 402 dies.

En una carta oberta dirigida a Pedro Sánchez, president del govern espanyol, a María José Segarra, fiscal general de l’Estat espanyol i a Francisco Fernández Marugán, defensor del poble; l’organització OMCT demana “acabar amb l’arbitrarietat de la detenció preventiva per l’activista i líder social Jordi Cuixart”, tal com ja va fer Amnistia Internacional, el febrer d’enguany.

A la carta s’hi pot llegir un breu repàs a la història de l’associació Òmnium Cultural, s’hi cita que l’entitat fou fundada el 1961 sota la dictadura de Franco, per promoure l’ús del català que va ser prohibit i reduït a l’àmbit familiar durant dècades. També s’hi explica algunes de les campanyes recents que ha dut a terme Òmnium Cultural, com la de “Lluites compartides”, que recull els darrers cinquanta anys de lluites socials, dels treballadors, de les dones i per a la no discriminació; i la campanya “Demà pots ser tu”, contra la llei Mordassa.

Publicitat
Publicitat

A continuació s’hi fa esment dels càrrecs imputats a Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, per sedició i rebel·lió, per la concentració davant la seu d’Economia el 20 de setembre de 2017, on 40.000 persones protestaven contra l’assalt a diverses conselleries i els arrests de diverses persones amb càrrecs orgànics, detencions que tenien com a finalitat aturar el referèndum. I afegeix que el dret a manifestar-se recull la llibertat d’expressar-se sobre opinions compartides de forma pacífica.

El comunicat afegeix que a l’OCMT li preocupa especialment que sigui el Tribunal Suprem espanyol qui jutgi el cas, sense dret a apel·lació i, d’altra banda, que els jutges del TC siguin designats pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), un organisme escollit pel parlament espanyol, en un procés que ha estat objecte d’interferències polítiques i que pot posar en perill la independència de l’organisme judicial, especialment pel que fa a qüestions polítiques. Diu també que “la natura política de la querella s’evidencia pel fet que el partit d’extrema dreta VOX pren part com acusació”.

La carta conclou exigint l’alliberament incondicional i immediat de Jordi Cuixart i de Jordi Sànchez, per ser la detenció preventiva arbitrària. Així com, exigeix un judici just per ambdós i ordena que els fets siguin examinats per un tribunal ordinari a Catalunya. Finalitza demanant a Pedro Sánchez l’acompliment de totes les obligacions internacionals per tal de respectar l’exercici dels drets dels ciutadans a la llibertat d’expressió i la lliure manifestació i associació.