image_pdfimage_print

“To Protect and to Serve” (per protegir i per servir) és una frase que es va fer famosa per ser el lema del departament de policia de Los Angeles i que posteriorment ha estat adoptada o citada en nombroses ocasions.

La situació policial a Catalunya és complexa, amb diferents cossos policials dependents de diferents i, sovint, enfrontades administracions.

Fets com el recentment donat a conèixer en el comunicat del Col·lectiu Guilleries no ajuden a fer que els catalans se sentin “protegits i servits” per determinats cossos policials.

Publicitat
Publicitat

Com informa aquest comunicat, dimarts passat dia 13 els Mossos van rebre un avís d’una reunió d’ideologia ultradretana a Figueres.

En arribar al lloc, entre els assistents van identificar dos membres de la Guàrdia Civil que sortien del local i es ficaven en un vehicle de titularitat de la Secretaría de Estado de Seguridad.
COMUNICAT DE LES GUILLERIES (70)
Dimarts vespre Mossos va rebre un avís d’una reunió en un bar de Figueres per part d’un grup de persones d’ideologia ultradretana que estarien preparant la retirada de simbologia independentista a diferents localitats de la demarcació de Girona, entre elles el poble de Verges, el qual ha patit diversos atacs feixistes, com la punxada de les rodes de 33 turismes.
En arribar al lloc, la dotació policial va observar com de l’establiment i d’entre el grup que originà l’alerta sortien dues persones que es ficaven a l’interior d’un vehicle de color negre amb els vidres posteriors tintats.
Es va decidir interceptar aquest vehicle donada la inseguretat que la situació havia generat entre alguns ciutadans. La sorpresa va esdevenir quan les dues persones que anaven a l’interior del turisme es van identificar com a agents de la Guàrdia Civil i la titularitat del vehicle que conduïen era de la Secretaría de Estado de Seguridad.
Aquests agents de la GC, mostrant-se nerviosos i poc col·laboradors amb la dotació del CME, no van voler explicar els motius de trobar-se en aquelles circumstàncies, tot i tenir en compte que no disposen de competències en els àmbits de seguretat ciutadana i d’ordre públic.
Caldria exigir als responsables del Ministerio del Interior quines tasques i funcions estan realitzant els centenars d’agents de les FCSE que hi ha comissionats a Catalunya i que no formen part de la plantilla ordinària.
Seria inadmissible que s’estiguessin malbaratant recursos públics amb unes forces policials d’ocupació integrades en escamots dirigits a provocar enfrontaments civils, sigui dirigint, coordinant i/o assessorant aquests grups aliens a les comunitats locals on actuen.
ELS MOSSOS D’ESQUADRA DEFENSAREM LES INSTITUCIONS CATALANES I VETLLAREM PER GARANTIR ELS DRETS I LES LLIBERTATS DELS NOSTRES CONCIUTADANS. TAMBÉ EXIGIM LA LLIBERTAT DELS PRESOS POLÍTICS I EL RETORN A CASA DELS EXILIATS.
Les Guilleries, 16 de novembre de 2018
Casualment aquesta mateixa setmana han començat a declarar com a investigats desenes de policies per les acusacions de violència exercida durant la jornada electoral del primer d’octubre del 2017.

Recordem que el projecte Catmemoria.cat s’ha cuidat de documentar aquell dia històric a través de les imatges que usuaris anònims van compartir a les xarxes socials, amb l’objectiu de compartir aquells moments amb tothom, d’evitar l’oblit i mostrar al món el que passà a Catalunya durant la jornada del Referèndum d’Autodeterminació.

El Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona és qui investiga el cas i les declaracions encara s’allargaran almenys una setmana més.

És sorprenent el reduït ressò mediàtic que tenen aquests esdeveniments, mentre que el seguiment informatiu que s’està fent del possible judici i dels presos polítics i exiliats és omnipresent i forma part del dia a dia social i polític de Catalunya.

En amb una actitud més activa, menys a la defensiva que molts particulars, entitats i alguna administració estan aconseguint situar l’actualitat judicial en paràmetres més homologables internacionalment, és a dir, en defensa de les llibertats i condemnant la violència i les vulneracions de drets fonamentals.

1809-infografia-1O_OK2

Accions de denúncia del joc brut com les del Col·lectiu Guilleries i iniciatives com les de l’Ajuntament de Barcelona presentant-se com a acusació popular són una escletxa que il·lumina la realitat i que interpel·la l’administració i la classe dirigent catalana a ser més efectius i sortir del marc que imposa la situació de repressió i de manca de llibertats que ells mateixos denuncien.