image_pdfimage_print

La FIEC (Federació Internacional d’Entitats Catalanes) en un comunicat ha informat que les comunitats catalanes de l’exterior “han guanyat la batalla al 155”.

En el comunicat expliquen que una de les mesures que es van adoptar després de l’aprovació de l’Acord del Senat espanyol de 27 d’octubre sobre l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola va ser la de notificar, a finals de desembre de 2017, a totes les comunitats catalanes de l’exterior que no cobrarien les subvencions corresponents a l’any 2017.

Aquestes subvencions que cobreixen cinc àrees d’activitat (despeses de funcionament, activitats culturals, cursos de llengua catalana, ajudes socials d’urgència i suport a la nova emigració) són essencials pel manteniment de moltes d’aquestes entitats. Permeten pagar els sous dels professors de català, el lloguer i el manteniment dels locals, ajudar a catalans en situació d’extrema dificultat, donar suport i assessorament als nous arribats, promoure la llengua i la cultura catalana, etc. La interpretació del Ministerio de Asuntos Exteriores (MAEC) del Govern espanyol (‘aconsellat’ en molts casos per ambaixades i consolats) era que les comunitats catalanes de l’exterior eren suports del ‘procés’ que vivia Catalunya.

Publicitat
Publicitat

Gràcies a la intensa campanya pública i mediàtica endegada des de la FIEC i moltes entitats amb el suport de diputats i senadors a Madrid i, especialment, gràcies al suport de molts funcionaris del Departament d’Afers Exteriors, el MAEC va anar variant progressivament la seva posició i el passat mes de maig va comunicar oficialment que es pagarien les subvencions corresponents a l’any 2017 excepte la part destinada a activitats culturals a 26 entitats a les quals considerava compromeses amb el ‘procés’.

Contra aquesta decisió cabia la possibilitat d’interposar un Recurs de Reposició que, en principi havia de ser resolt pel mateix Govern espanyol exercint com a Consell Executiu de la Generalitat. Però amb la constitució pocs dies abans de la data d’expiració del termini d’un nou Govern a Catalunya i l’aixecament del 155 van permetre que fos el Conseller d’Afers Exteriors a qui correspongués resoldre el Recurs que la FIEC i 26 entitats afectades varen presentar i que finalment ha estat resolt de forma favorable.

Des de la FIEC consideren una bona notícia que finalment s’hagi pogut contrarestar definitivament els efectes del 155 a les comunitats catalanes de l’exterior. I afirmen que ja s’ha cobrat el 80% de la subvenció 2017 i ara esperen l’abonament del 20% restant de 2017 així com de l’import resultant del recurs guanyat.