image_pdfimage_print

Segons trobem a la pàgina web consell.republicat.cat, “El Consell neix de la legitimitat sorgida del mandat de l’1 d’octubre i impulsarà estratègies per a fer-lo efectiu. En conseqüència, actuarà en àmbits com la internacionalització, el procés constituent, la generació de noves fórmules de mobilització democràtica, la recerca i el desenvolupament d’eines socials i polítiques innovadores o la difusió de la cultura i la realitat social catalanes.”
Però què és exactament? Per a què servirà en el sentit més pràctic? Pel que s’ha sabut fins ara, el Consell per la República es configura com una organització privada que pretén ser un govern a l’exili, i que té per objectiu fer efectiva la independència de Catalunya. El finançament serà 100% privat amb un fons obert a la ciutadania per rebre aportacions d’una manera transparent. El fet de ser una organització privada amb seu fora d’Espanya en teoria permet evitar les accions de boicot de l’Estat.
Ens podem fixar en les declaracions de membres del Govern que ahir van assistir a la presentació del Consell al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. El president Carles Puigdemont assegura que el Consell “farà República de manera desacomplexada […] de manera presencial i tecnològica […] perquè a nosaltres no ens podem aplicar cap 155”. El president Quim Torra per la seva banda ha posat en relleu que el Consell “neix amb l’objectiu de fer efectiu el mandat del primer d’octubre”. I ha assegurat que “ho fa amb la determinació de l’1 d’octubre, la força del 3 d’octubre, i amb la legitimitat que dona la declaració política d’independència del 27 d’octubre al Parlament de Catalunya”. El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha destacat que el Consell per la República “neix en una situació d’excepcionalitat per ser un espai lliure de defensa de l’autodeterminació de Catalunya”. Finalment, Toni Comín ha explicat que l’entitat tindrà vincles estables amb el Govern, el Parlament i la societat civil.
Pel que sembla, el projecte estrella serà un espai virtual que replicarà el model d’una administració estàndard i on operarà la nova república de Catalunya. Un dels objectius serà expedir als catalans que així ho desitgin un document nacional d’identitat que els permetrà operar en aquest espai d’internet. Es crearà un sistema de democràcia digital, inspirat en països com Estònia, similar a l’e-residency (ampliació). També s’aposta per la redacció de la Constitució de la República Catalana: el Consell vol organitzar el procés constituent que hauria de portar a la redacció de la Constitució Catalana.

Com funciona el Consell per la República?
Es posa en marxa un registre perquè s’hi inscriguin els ciutadans que hi vulguin participar: el registre es fa telemàticament i té un cost de 10 € (registre). Així, del Consell en formen part totes les persones que s’hi inscriguin voluntàriament i sense límit territorial.

Els òrgans del Consell inclouen:
– L’Assemblea de representants: és un espai de representació política i social compromès a avançar cap a la República catalana; promou les actuacions necessàries per a l’establiment de la República catalana amb els objectius d’impulsar la internacionalització de la causa de la independència i de protecció dels drets fonamentals de Catalunya; fomenta el debat sobre el nou model de país i desenvolupa la metodologia del procés constituent; elegeix la Presidència del Consell; fa seguiment de l’activitat del Consell i la Presidència, la impulsa i estableix fórmules de transparència i control.
– El Consell: té per objectius assessorar la Presidència, fomentar accions per avançar cap a la República, impulsar debats constituents i facilitar les eines necessàries per al seu desenvolupament i semestralment donar comptes d’activitat a l’Assemblea.
– La Presidència: les seves funcions són presidir el Consell i nomenar-ne els membres; fer la representació exterior del Consell; internacionalitzar la protecció dels drets civils i polítics a Catalunya; impulsar les polítiques, estratègies i els consensos necessaris per assolir la República; relacionar-se de manera efectiva amb les institucions polítiques, econòmiques, socials i cíviques de Catalunya.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

L’estructura institucional definitiva, el reglament electoral i el calendari es presentaran a Brussel·les el pròxim 8 de desembre.