image_pdfimage_print

Aquest pròxim dissabte, dia 6 d’octubre, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) celebrarà la XVII edició dels Premis Nacionals Joan Coromines. L’acte d’enguany tindrà lloc al Teatre Principal de la ciutat de Badalona, a partir de les 18.30 hores.

En la present edició, la CAL vol guardonar pel seu compromís en la defensa de la llengua i la cultura catalanes a l’actriu Carme Sansa i Albert, l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, l’escriptor i dibuixant Enric Larreula i Vidal, el grup editor de la revista Enderrock i també l’escriptor badaloní Joan Soler i Amigó, a qui recaurà el guardó local.

Carme Sansa és una ferma lluitadora pels drets de les dones i per l’ús social de la llengua catalana. Ha rebut en tres ocasions el premi de la crítica teatral de Barcelona i l’any 1991 fou guardonada amb el Premi Margarida Xirgu. El 2004 li fou atorgada la Creu de Sant Jordi i el 2012 fou guardonada amb el Premi Nacional de Teatre.

Publicitat
Publicitat

L’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès posa a l’abast de l’alumnat les eines i tècniques pròpies de l’ofici d’escriure. Des que es va fundar l’any 1998, més de 22.000 alumnes han passat per les seves aules i, segons informen en el web, cada curs acadèmic més d’un centenar d’alumnes aconsegueixen publicar la seva obra.

Enric Larreula va ser guanyador del Premi Pere Quart d’humor i sàtira dels anys 1990 i 2000. L’any 2002 fou distingit amb el Premi d’Honor Jaume I.

Enderrock és una revista mensual en català, que des del 1993 està especialitzada en la difusió del pop-rock fet en llengua catalana arreu dels Països Catalans. L’any 2004 fou guardonada amb el Premi Nacional a la Projecció Social de la Llengua Catalana. El 2016, Òmnium Cultural va concedir-li el premi de Comunicació.

Joan Soler és un pedagog i escriptor català, interessat en la recerca de la cultura popular. L’any 1979 fou guardonat amb el premi Crítica Serra d’Or per Festes tradicionals de Catalunya i el 1982, amb el Premi Baldiri Reixach. L’any 2006, ho fou amb el Premi Nacional de Cultura Popular. El 2018 va rebre la Creu de Sant Jordi “en reconeixement pel seu paper com a folklorista i pedagog”.

L’acte d’aquest dissabte serà amenitzat amb el recital de la cantant Anna Ferrer i inclourà, entre altres activitats, un homenatge pòstum a Patricia Gabancho i la commemoració de l’Any Fabra, a càrrec del periodista i escriptor Genís Sinca.

Els Premis Nacionals Joan Coromines, que s’atorguen des de l’any 2002 en record al lingüista català, tenen per objectiu reconèixer aquelles persones, entitats o empreses que s’han destacat pel seu treball i implicació en la normalització de la nostra llengua, cultura i nació. Al mateix temps, volen ser un revulsiu que esperoni a continuar actuant per assolir el ple reconeixement de la nostra identitat nacional i la nostra llibertat com a poble.

A hores d’ara s’han celebrat disset edicions dels Premis, totes elles a diferents poblacions dels Països Catalans, durant els quals s’han guardonat més de 50 personalitats, associacions, mitjans i empreses.