Representants de les entitats de la federació a Lledoners en la visita a Jordi Cuixart | Òmnium Cultural
Representants de les entitats de la federació a Lledoners en la visita a Jordi Cuixart | Òmnium Cultural
image_pdfimage_print

Les tres principals entitats culturals dels Països Catalans, Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Obra Cultural Balear (OCB) i Òmnium Cultural han nomenat avui Jordi Cuixart com a president de la Federació Llull, que pren el relleu de Joan Francesc Mira. Amb aquesta elecció, les tres entitats volen denunciar l’empresonament del president d’una entitat cultural; un cas únic dins la Unió Europea.

Joan Francesc Mira i Anna Oliver (president i tresorera d’ACPV, respectivament), Josep de Luis (president de l’OCB) i Marcel Mauri (vicepresident d’Òmnium) han ratificat el nomenament a les portes de la presó de Lledoners, des d’on també han exigit la llibertat dels presos polítics i exiliats, i la fi de la repressió política contra drets i llibertats fonamentals.

Des de la presó, Jordi Cuixart ha refermat la voluntat tant d’Òmnium com de la resta d’entitats de seguir treballant per la llengua i la cultura catalanes, i ha assegurat que “cap presó escapçarà el compromís compartit de les tres entitats amb la cultura com a principal instrument de cohesió social i la normalització de les relacions històriques dels Països Catalans.

Publicitat
Publicitat

Les tres entitats han explicat el seu pla de treball a més de valorar l’actualitat política i cultural. Així, s’han acordat les principals línies d’actuació de la federació pel curs 2018-2019: 1) La projecció de la llengua catalana; 2) Garantir la reciprocitat de les emissions de les diferents televisions públiques (À punt, IB3 i TV3); 3) La defensa dels drets i les llibertats democràtiques; 4) La denúncia del judici polític contra el sobiranisme. També s’ha decidit de seguir coordinant diferents iniciatives conjuntes com ara la Flama del Canigó o els Focs de Sant Joan, l’extensió dels sopars Estellés o bé dels premis literaris escolars Sambori i Pissiganya, on participen més de 130.000 escolars.

Joan Francesc Mira (ACPV) ha assegurat que “complim un deure democràtic, moral i de solidaritat ideològica i institucional, perquè participem dels valors universals de la justícia i la llibertat”. Per la seva banda, Josep de Luis (OCB) ha afirmat que “intentarem que aquesta situació, que no és normal, afecti el menys possible a la defensa de la lluita per la llengua i cultura pròpies i compartides”. Finalment, Marcel Mauri de los Ríos ha celebrat el suport a Jordi Cuixart i la unitat de les tres entitats germanes.

Què és la Federació Llull?

La Federació Llull aglutina les tres principals entitats culturals dels Països Catalans. El nomenament de Cuixart s’ha fet en paral·lel a la renovació de la Junta Directiva de la Federació Llull. Al costat del nou president, Jordi Cuixart, Joan Francesc Mira (ACPV) ha sigut nomenat vicepresident i Josep de Luis Ferrer (OCB) secretari-tresorer. Per la seva banda, Toni Gisbert i Ferran Suay, Blanca de Llobet i Roser Sebastià, i Miquel Àngel Grimalt i Antoni Llabrés ocuparan les diferents vocalies de la direcció de la federació.

Precisament aquest 2018 es recorda amb l’Any Llompart qui va ser el primer president de la Federació Llull, l’escriptor mallorquí Josep Maria Llompart, que va morir fa 25 anys.