image_pdfimage_print

Enguany i amb motiu del 525 aniversari de la tornada de Cristòfor Colom del seu viatge de descoberta, el Cercle Català d’Història organitza el dissabte 11 d’agost a Pals (Baix Empordà), l’activitat «PALS 2018 – 525 ANIVERSARI TORNADA DE COLOM. V Jornada Colombina d’Estudi i Commemoració». Aquesta jornada, que ja serà la cinquena, enguany té dos objectius molt clars: per una banda, en l’aspecte cultural, una recreació històrica i una ruta teatralitzada que ambientaran als carrers medievals de l’antiga Vila Reial de Pals, i per altra banda, la part acadèmica amb una sèrie de conferències per a divulgar les darreres novetats que es faran a la Casa de Cultura, Ca la Pruna, i una ruta guiada especial a la zona arqueològica.

La part cultural consisteix en una recreació històrica de la tornada del viatge de descoberta del Nou Món, quan l’almirall Cristòfor Colom, arriba a l’antiga Vila Reial de Pals amb tots els seus homes, mariners i soldats, per a fer una ofrena floral d’agraïment a la Mare de Déu, a l’església de Sant Pere, i rebre la benedicció, amb un posterior recorregut de la comitiva pels carrers del poble i celebrar l’èxit de la tornada.


Per altra banda, a mitjanit, amb un èxit garantit ja des de les edicions anteriors, fem una ruta guiada i teatralitzada pel recinte medieval de Pals, amb l’escenificació i la història de la preparació del primer viatge.

Publicitat
Publicitat

Pel que fa a la part acadèmica, enguany el tema central serà l’aportació que el Cercle Català d’Història feu en el 56è Congrés Internacional d’Americanistes celebrat a Salamanca el passat mes de juliol. Les noves dades confirmen novament la tesi catalana i reafirmen, a més, Pals com a port de sortida.

2 COMENTARIS

  1. És un mèrit que cal reconèixer el fet de divulgar i sensibilitzar sobre episodis cabdals de la història de Catalunya. Realitat que l’Estat Espanyol-Castellà, amb volguda malvolença, vol mantenir en l’oblit. Trobo que té tot el sentit, per tant, l’acció de recerca i denúncia d’entitats com la FEHC (fund. d’estudis hist. de Cat.), l’INH(Inst. nova història) i el CCH (cercle cat. d’histò.) Dit això, i pel que fa a la relació de Colom amb Pals, fa tot l’efecte d’assistir a una cursa eixorca per a veure qui “s’en penja més medalles”. Ve a tomb, tot plegat, per les “dades” que Eva Sans i J.Ullàn (CCH) -en entrevista a ‘elPuntAvui’ del 20 del passat Juliol- afirmen que “han aportat” al 56è Congrés d’Americanistes celebrat aquest mateix mes, a Salamanca. En concret, la d’un document on es parla del ‘Palos’ històric, però d’un que està a “700 milles de Granada…”; o, d’un mapa on apareix el que pot ser un port a Pals. Doncs bé, tot això i el fet de suggerir aquesta nova ubicació de l’esmentat port, com de l’existència d’un document del s.XV amb el permís reial per la seva construcció (abans s’el situava prop del riu Ter: T.Baqué, Ll.Gandol i J.Bilbeny) fou aportació de qui aquestes ratlles subscriu i ja va ser exposat el setembre de l’any 2006. Fou en els actes organitzats per la FEHC al Moli de Pals-Castell de St. Miquel (per invitació de la sra. A.Garcia, de l’establiment que regenta dins el castell) amb motiu del 500 aniv. de la mort de Colom. Per altra part, a primers de l’any 2007 -i com a socis de l’esmentada fundació- vaig lliurar a Eva S Sans, a tall d’intercanvi i col.laboració, un dossier ( amb el nom de l’autor) amb aquestes mateixes dades, entre altres de semblant interès. S’han d’esmentar les aportacions de qui participa en qualsevol recerca, si no per ètica si, al menys, per imperatiu legal. Si no, on és la coherència de criticar la censura de l’Estat o els ‘porucs’ silencis del món acadèmic ? Fins i tot, en aquest àmbit, tenen el “costum” de CITAR les aportacions alienes.
    Lleonard Garcia Solà

Comments are closed.