image_pdfimage_print

Òmnium Cultural impulsa un espot que recull veus internacionals sota el lema “We demand justice and freedom”. Els activistes Noam Chomsky i Angela Davis; la premi Nobel de la Pau, Jody Williams; l’entrenador de futbol Pep Guardiola; el fundador d’Art for Amnesty d’Amnistia Interancional, Bill Shipsey; l’advocat especialista en drets humans, Ben Emmerson, i el periodista i escriptor Martín Caparrós són els protagonistes del vídeo dirigit pel fotoperiodista i guanyador del Premi World Press Photo, Samuel Aranda.

Els set personatges, que compten un ampli reconeixement internacional, denuncien la regressió en el terreny dels drets i les llibertats a l’Estat espanyol, defensen la llibertat d’expressió i demanen l’alliberament dels nou presos polítics catalans.

El fil conductor del vídeo és un manifest que llegeixen a càmera tots els protagonistes i que enumera la llista de greuges i vulneració de drets que han tingut lloc en els darrers temps a l’Estat espanyol. El manifest recorda que la llibertat d’expressió, assemblea o el dret a vot formen part dels drets humans blindats pels tractats internacionals i que han de ser respectats en democràcia; denuncia els processos judicials oberts contra professors, artistes i activistes o les sentències dels rapers Pablo Hasel o Valtonyc; subratlla que aquesta regressió democràtica afecta especialment a Catalunya i recorda que hi ha nou persones en presó preventiva per haver defensat el referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre de 2017. També fa referència a la condemna d’Amnistia Internacional i demana a les institucions espanyoles que posin punt final a la repressió. Per tot això, la intervenció acaba amb la petició “We demand Justice and Freedom”.

Publicitat
Publicitat

El vídeo s’ha gravat originalment en anglès i està subtitulat en castellà i català. Està disponible a les xarxes socials d’Òmnium Cultural i a la web Us volem a casa de suport als presos polítics i exiliats.

A banda, la campanya compta amb fragments de vídeos adaptats per les diferents plataformes i xarxes socials i una galeria de fotografies amb els protagonistes de la campanya amb els ulls tancats i una estètica que busca captar l’atenció del públic. Aranda remarca que amb els ulls tancats “es busca una estètica que cridi l’atenció de l’espectador, no només en la gravetat de la condició dels presos polítics i la pèrdua constant de llibertats sinó també en el problema creixent de la normalització dels fets”. A més, l’impacte dels ulls tancats fa destacar l’expressió de les cares dels protagonistes.