Marcel Mauri a la concentració davant la presó de Lledoners | Òmnium Cultural
Marcel Mauri a la concentració davant la presó de Lledoners | Òmnium Cultural
image_pdfimage_print

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri de los Ríos, ha exigit al govern espanyol de Pedro Sànchez que “insti la fiscalia a retirar immediatament totes les acusacions contra els presos polítics i els exiliats”. Segons Mauri de los Ríos, “això sí que començaria a ser un gest polític”. El vicepresident de l’entitat ha fet aquestes declaracions al final de la marxa pacífica que aquest dimecres ha arribat davant el centre penitenciari de Lledoners amb motiu de l’acostament d’alguns presos polítics, entre ells el president d’Òmnium, Jordi Cuixart. “Si el govern del PSOE es pensava que amb l’acostament ens conformaríem” —ha advertit Marcel Mauri de los Ríos— “el dissabte 14 de juliol veurà com la ciutadania catalana seguirà dient prou i que només ens val la llibertat”. D’aquesta manera el vicepresident d’Òmnium ha fet una crida per a la participació massiva a la manifestació convocada el 14 de juliol a la tarda a Barcelona per exigir la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats.

Mauri ha celebrat que les famílies tinguin els seus més a prop i “el seu patiment s’alleugi una mica” però ha tornat a recordar que “no ens val l’acostament; només ens val l’alliberament!”. En aquest sentit, el vicepresident d’Òmnium ha insistit que aquest acostament no és cap gest polític ni cap concessió: “avui els presos polítics són més a prop, però no són més lliures i sense càrrecs com haurien d’estar”. “No ens quedarem quiets fins que s’acabi la repressió, restablim plenament els drets i llibertats i enderroquem aquest mur de la vergonya que han construït a base de mentides”, ha sentenciat.

L’acostament arriba nou mesos després que els primers presos polítics entressin a presó; un fet que “només confirma que sou presos polítics” i que “s’han vulnerat tots els drets”. “No volem un estat que empresona les idees”, ha dit Mauri, “Catalunya no es mereix un estat com aquest i els ciutadans d’Espanya tampoc”. “Aquesta és una batalla per la democràcia i no deixarem de lluitar-la mai”, ha conclòs.

Publicitat
Publicitat

Marxa pacífica també a la presó de Puig de les Basses

A la mateixa hora, a les set de la tarda, una altra marxa pacífica ha arribat fins al centre penitenciari de Puig de les Basses, a l’Alt Empordà, on han estat traslladades la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la consellera, Dolors Bassa. Clàudia Pujol, vocal de la junta nacional d’Òmnium Cultural, ha dit que Bassa i Forcadell “exemplifiquen el compromís de tantes dones del país que treballen incansablement per un país millor”. “No només no les oblidem, sinó que les reivindiquem perquè, seguint el seu exemple, tots som millors”, ha afegit Pujol. La vocal de la junta d’Òmnium també ha instat tothom a no defallir i no abaixar la guàrdia perquè “l’assetjament continua”: “serem allà on calgui fins a aconseguir la llibertat dels presos i que es compensi el dolor que aquest estat demofòbic ha causat a tanta gent de pau”. A l’acte polític a les portes de la presó de Figueres també hi ha intervingut el vicepresident de l’ANC, Josep Cruanyes, i Montse Bassa, germana de Dolors Bassa.