El 'Grupo de Legisladores Dominicanos Amigos de Cataluña' en la seva presentació en públic | Font: Centre Català de la República Dominicana
El 'Grupo de Legisladores Dominicanos Amigos de Cataluña' en la seva presentació en públic | Font: Centre Català de la República Dominicana
image_pdfimage_print

La projecció de Catalunya cap al món creix dia rere dia. En un acte organitzat pel Centre Català de la República Dominicana, un grup de diputats del país caribeny van formalitzar la fundació d’un grup de legisladors que treballarà per enfortir els vincles culturals, socials, polítics i econòmics entre Catalunya i la República Dominicana.

El grup compta amb cinc membres fundadors. Entre ells hi ha membres del partit de govern, el Partido de la Liberación Dominicana (PLD), i del partit opositor Frente Amplio de Lucha Popular (FALPO). Altres diputats dominicans ja han expressat el seu desig d’incorporar-se al grup d’amics de Catalunya i s’espera que en les pròximes setmanes creixi el nombre d’adhesions.

Durant l’acte, es van destacar els profunds vincles històrics entre Catalunya i la República Dominicana. L’heroi nacional dominicà per excel·lència, Juan Pablo Duarte, va residir a Catalunya durant part de la seva joventut i els anhels de llibertat del poble català van ser font d’inspiració per assolir la independència dominicana. El president més important de la història dominicana és Juan Bosch, fill de catalans emigrants. Durant el franquisme, la República Dominicana va acollir un gran nombre d’exiliats catalans. I actualment, segons l’IDESCAT, 3.700 catalans resideixen a la República Dominicana i 18.000 dominicans s’han traslladat a Catalunya.

Publicitat
Publicitat

Amb la ferma voluntat d’aprofitar aquest generós intercanvi de població, el Grupo de Legisladores Dominicanos Amigos de Cataluña treballarà amb coordinació amb el Centre Català de la República Dominicana per elaborar una ambiciosa agenda que inclou la visita d’ACCIÓ al país caribeny, l’establiment de relacions polítiques bilaterals, l’agermanament de municipis i la constitució de missions de cooperació.

El primer acte públic que durà a terme aquest grup serà l’entrega d’una carta a l’ambaixador espanyol a Santo Domingo, dirigida a Pedro Sánchez on se li demana que alliberi els presos polítics catalans com a gest de bona voluntat per constituir una taula de negociació que ofereixi una solució democràtica a les aspiracions catalanes. Aquesta carta ja compta amb la firma de més de trenta personalitats polítiques i socials de fins a set països d’Amèrica Llatina, encapçalats pel Premi Nobel de la Pau Adolfo Pérez Esquivel.

El Grupo de Legisladores Dominicanos Amigos de Cataluña també ha expressat la voluntat de visitar els presos polítics catalans i el Centre Català de la República Dominicana s’ha compromès a treballar per fer-ho possible.

Rafael Méndez, diputat que encapçala el grup, ha destacat que no pretenen prendre part en el debat sobre la independència de Catalunya, sinó que la seva voluntat és que la República Dominicana contribueixi a fer que el conflicte es resolgui per vies pacífiques i democràtiques, respectant en tot moment els drets humans i la legislació internacional.

1 COMENTARI

Comments are closed.