Presentació de la iniciativa 'Primàries per la República' al col·legi de periodistes | Llorenç Prats
Presentació de la iniciativa 'Primàries per la República' al col·legi de periodistes | Llorenç Prats
image_pdfimage_print

El poble català ha entès “que pot agafar el poder” segons un dels principals impulsors del manifest “Primàries per la República”, Josep Manel Ximenis. Per aquest arenyenc que té previst retirar-se de la política activa però no del compromís cívic i nacional, les eleccions vinents municipals del maig del 2019 no seran unes eleccions municipals qualssevol. Poden ser una nova oportunitat de dinamisme ciutadà, en la línia de renovació política que el país necessita.

Una prova d’això són les diferents iniciatives veïnals que volen plantejar unes primàries republicanes per concentrar el vot de forma democràtica i participativa. A Mataró, per exemple, això ja s’ha plantejat obertament, com explica Mercè Feliu. Per ells, aquestes noves eleccions també poden ser “un nou plebiscit per la independència”, usant els instruments democràtics que el sistema vigent ens posa a l’abast. És clar, com diu, que “tots junts hi guanyem” fent possible una presència a la vida pública uns ideals republicans de base convincents i transparents.

De la mateixa manera passa a Reus, com s’ha exposat per mitjà d’un dels portaveus de les primàries republicanes, Lluís Gibert. Per aquest promotor dels ideals de la participació directa dels ciutadans en la política municipal, tot i que no serà la primera vegada que ho intentin (ho van assajar ja fa 4 anys), la nova ocasió de l’any vinent presenta la novetat de lideratge en aquest tema de la ciutat de Barcelona. Efectivament, al seu criteri, l’aportació de Barcelona, per mitjà del seu promotor, Jordi Graupera, suposa un canvi de tendència que pot permetre fer aflorar tot el dinamisme i vitalitat de la societat civil. La dificultat, com sempre serà “com arribar a la població per generar un moviment social de votacions per triar els candidats”. Aquesta dificultat, segurament, es podria veure alleugerida si a Barcelona les 30.000 persones que hi donen suport finalment ho impulsen.

Publicitat
Publicitat

Les primàries com a instrument polític de vertebració social tenen una ocasió important dins l’àmbit municipal, on la proximitat dels candidats i de les propostes poden expressar-se amb més claredat.

Finalment, en la presentació del manifest ha destacat l’aportació de Jordi Graupera, com a dinamitzador de les primàries a Barcelona, la capital de Catalunya. En aquesta important ciutat és on més avenços ha experimentat aquesta iniciativa ciutadana. La candidata del PDeCAT, Neus Munté, ha admès compartir “valors cívics republicans” per justificar una eventual cursa preelectoral. I és que un vot de primàries té un efecte sobre les eleccions oficials multiplicat per 20 o 30, atès l’apoderament popular que aquesta mobilització provoca, i que preocupa, de manera lògica, a ERC, com partit que també té perfilat un cap de llista.

Per Primàries.Barcelona no hi ha una única manera de fer primàries, i tenen clar que si no són una eina per aprofundir en els mecanismes democràtics i per allunyar-se d’escenaris de confrontació agressiva, no tenen sentit i perden la vitalitat argumental. Per Jordi Graupera és clar que si les primàries arrenquen “serà la primera vegada que votarem sense repressió ni control de l’Estat”, prefigurant un panorama de porositat entre les esferes privades i públiques que engrandeixen el país i permeten “millorar i esmolar la classe política”.

“Primàries per la República de Catalunya” s’ha emplaçat a una convenció nacional el propvinent 14 de juliol a Granollers. En ella es debatran tots els elements polítics i logístics per fer possible una dinamització i participació de la ciutadania catalana, sense cap exclusió, en els afers municipals, tal com es descriu a la pàgina web primariesrepublica.cat.

2 COMENTARIS

  1. […] El 98% dels adherits de Solidaritat Catalana per la Independència dóna suport al projecte ‘Primàries per la República’. Aquest ha estat el resultat d’una consulta interna que ha dut a terme el partit independentista entre el dimecres i el divendres de la setmana passada. En aquesta es preguntava a la militància si estava d’acord en el fet que SI donés suport i participés del projecte ‘Primàries per la República’ presentat fa menys de dues setmanes al col·legi de periodistes de Barcelona. […]

Comments are closed.