Resultat de la votació de la creació de la comissió d'investigació del projecte Castor | Parlament de Catalunya (Job Vermeulen)
Resultat de la votació de la creació de la comissió d'investigació del projecte Castor | Parlament de Catalunya (Job Vermeulen)
image_pdfimage_print

El Ple ha aprovat aquesta tarda la creació de la comissió d’investigació sobre el projecte Castor, amb els vots a favor de tots els grups. En canvi, ha rebutjat la proposició de llei del PPC per modificar la Llei de l’estatut dels expresidents.

La comissió d’investigació és fruit d’una proposta presentada conjuntament per JxCat, ERC, CatECP i la CUP i s’ha aprovat per 131 vots a favor (Cs, JxCat, ERC, PSC-Units, CatECP, CUP i PPC) i 1 vot en contra (un diputat del PSC-Units). La comissió té per objecte “avaluar les causes, els antecedents, les incidències directes i indirectes i les possibles negligències, o fins i tot actuacions doloses”, amb relació al projecte Castor.

La proposta preveu que a la comissió hi compareguin experts i responsables polítics i de moviments socials, que analitzi la documentació del projecte i si l’actuació dels poders públics s’ha ajustat a fonament jurídic i que elabori dictàmens, auditories o contrainformes i un estudi sobre el cost i l’impacte mediambiental del projecte.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Ara la comissió s’haurà de constituir i haurà d’elaborar i aprovar un pla de treball amb les compareixences.

Aquesta és la segona comissió d’investigació que es crea aquesta legislatura, després de la relativa als atemptats del 17 i el 18 d’agost, ja constituïda.

Els diputats Mònica Sales (JxCat), Lluís Salvadó (ERC), David Cid (CatECP) i Maria Sirvent (CUP) han presentat la iniciativa. En el debat al Ple també hi han intervingut els diputats Marina Bravo (Cs), Jordi Terrades (PSC-Units) i Santi Rodríguez (PPC).

En la sessió d’avui, els diputats Oriol Junqueras, Raül Romeva i Najat Driouech han delegat el seu vot en el president del grup d’ERC, Sergi Sabrià, mentre que Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sánchez ho han fet en el portaveu de JxCat, Albert Batet.

Estatut dels expresidents

D’altra banda, el Ple ha rebutjat la Proposició de llei de modificació de la Llei 6/2003, del 22 d’abril, de l’estatut dels expresidents de la Generalitat, presentada pel PPC, per 57 vots a favor (Cs, PSC-Units i PPC) i 76 en contra (JxCat, ERC, CatECP i la CUP). També ha rebutjat les esmenes que hi havia presentat Cs.

La iniciativa, que per acord del Ple s’ha tramitat per lectura única, modificava la llei perquè els drets i les prerrogatives reconeguts als expresidents els fossin revocats en cas de condemna penal ferma i també perquè els mitjans materials i personals a disposició dels expresidents només es poguessin prestar dins de Catalunya.

Alejandro Fernández (PPC) ha presentat la iniciativa. En el debat hi han intervingut Ignacio Martín (Cs), Eusebi Campdepadrós (JxCat), Ferran Civit (ERC), Ferran Pedret (PSC-Units), Elisenda Alamany (CatECP) i Vidal Aragonès (CUP).