El President Torra en la seva intervenció en la XXXIV Reunió Cercle d'Economia a Sitges
El President Torra en la seva intervenció en la XXXIV Reunió Cercle d'Economia a Sitges
image_pdfimage_print

Allò que fa pocs mesos podia sembla una excentricitat o una proposta impossible ha començat a prendre cos aquest dijous de la mà del Cercle d’Economia. En el marc del XXXIV Reunió Cercle d’Economia a Sitges és on l’entitat ha aprofitat per presentar en societat la proposta. Una reunió que organitzen anualment i en la qual habitualment hi assisteixen polítics de primera línia tant catalans com espanyols.

En aquest sentit la intervenció prevista per ahir del president Torra despertava interès per veure quina seria la seva posició en relació a la proposta. Torra ha afirmat que li sembla “una proposta valenta i interessant” i ha agraït la “voluntat de construir i ser propositius” del Cercle. Ha demanat però a l’entitat que traslladin la proposta també a algun representant espanyol que assisteixi a les jornades aquest dissabte. El president ha reiterat que per a ell “és molt important la vostra proposta de pacte” ja que ofereix una alternativa. Finalment ha destacat que “ens cal saber quin és el projecte que té l’Estat per a Catalunya”. Podeu veure les declaracions completes en relació a la proposta de nou Estatut en el següent vídeo:

En paral·lel, al Congreso d’Espanya hi tenia lloc el debat de la moció de censura impulsada pel PSOE per desbancar Mariano Rajoy de la presidència de l’Estat espanyol. La proposta del Cercle podria quedar en anècdota si no fos perquè, si no canvien molt les coses en les properes hores, Pedro Sánchez serà el nou president d’Espanya gràcies als 85 vots del seu grup parlamentari, els 71 de Podemos, els 17 diputats que tenen PDeCAT i ERC al Congreso, els 5 diputats del PNB i els 2 d’EH Bildu que conjuntament sumen 180 diputats, 4 per sobre de la majoria absoluta.

Publicitat
Publicitat

El fet que el candidat Sánchez, que va allargar la mà als partits catalans per restablir el diàleg amb Catalunya, pugui esdevenir nou president dona una certa credibilitat, per alguns, a la viabilitat d’un nou encaix de Catalunya dins d’Espanya.

És rellevant el tuit que va realitzar aquest dijous a la nit el president del Cercle Català de Negocis, entitat que durant anys ha batallat per assolir la independència:

Cal recordar que, Albert Pont, ja va denunciar en una entrevista realitzada per Via Empresa l’estiu del 2016 que el govern català del moment —en mans de JxSí— no estigués aprofitant les portes que la seva entitat havia obert a l’ONU i al BCE. En aquella entrevista Pont destapava que “la resposta a l’ONU va ser molt favorable i van deixar les portes obertes a col·laborar amb les autoritats catalanes i, a més, assegurant que l’ideal seria que aquest referèndum es convoqués des de Nacions Unides directament”. A més, va destacar que també se’ls havia ofert formació i programari per a la gestió de les duanes. Lamentava però, que en posar-ho en mans del govern català “malauradament no els va resultar interessant”. Tot plegat obre molts interrogants de quin era en aquell moment el projecte polític que realment impulsaven els partits catalans que governaven. Potser l’objectiu final sempre ha estat forçar l’Estat espanyol al diàleg per construir una nova relació entre Catalunya i l’Estat, més que un projecte d’implementació unilateral de la independència.