image_pdfimage_print
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha volgut agrair públicament, aquest vespre, la generositat dels consellers Jordi Turull, Josep Rull, Toni Comín i Lluís Puig i ha posat en relleu que el seu compromís democràtic amb el país és enorme. I el meu compromís amb ells és per sempre”. “Des del nou govern que he nomenat avui, la restitució i la seva llibertat, la d’ells i la de tots els presos polítics i exiliats, serà  un dels nostres objectius vitals”, ha assegurat.
Davant la negativa de l’Executiu de Rajoy a publicar els nomenaments al DOGC, el president ha recordat que ell mateix els va nomenar i ha denunciat que han estat vetats pel Govern espanyol, que una altra vegada, ha boicotejat les decisions democràtiques de les institucions catalanes.
En aquest context i durant la seva intervenció a l’acte de lliurament del Premi Català de l’Any, el cap de l’Executiu ha defensat la necessitat de debatre i fer política, perquè, ha dit, “el debat i la paraula no divideixen, mentre que “allò que fractura i divideix una societat és el silenci i la imposició.
Pel president, la discrepància política no pot ser mai un problema. És una oportunitat i un símptoma de maduresa, i  per això, ha continuat, la llibertat d’expressió i de participació no poden ser vistes ni tractades mai com una amenaça. Quan fem excepcions, quan posem un límit a la llibertat d’expressió reculem molts anys”, ha insistit.
En aquest context, ha assegurat que “no podem acceptar que hi hagi presos polítics ni exiliats acusats de delictes inexistents” i ha apel·lat al compromís de tots per resoldre aquesta situació tan greu”. Així, ha tornat a assenyalar el diàleg com la fórmula que ens ofereix la política per a resoldre els conflictes”. I ha insistit que no hi podem renunciar mai, no ho hem fet i no ho farem.
El president també ha apostat per “avançar cap a una democràcia radical, amb un nou contracte ciutadà, basat en els valors republicans, que ens ajudi fraternalment a avançar com a país”. “Sense exclusions i on tothom se senti com a casa, ha reblat.
El president de la Generalitat ha presidit l’acte de lliurament del Premi Català de l’Any, que atorga anualment el Grup Zeta-El Periódico de Catalunya per votació popular. En aquesta ocasió, s’ha lliurat el Premi 2016 a Oriol Mitjà i el Premi 2017 a Josep Maria Pou. Hi ha assistit també el president del Parlament, Roger Torrent, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.