image_pdfimage_print

Torra assegura que el principi de restitució és bàsic i passa per la restitució del president legítim Carles Puigdemont

Puigdemont demana a l’executiu de Rajoy aixecar el 155 i la intervenció de les finances de la Generalitat

El 131è president de la Generalitat, Quim Torra, i el president legítim de Catalunya, Carles Puigdemont, es reuniren ahir per la tarda a Berlín per traçar les línies d’acció del nou executiu. En una roda de premsa posterior, des de la capital alemanya, els dos presidents coincidiren en instar l’Estat espanyol a posar data i hora per iniciar un diàleg “sense condicions i bilateral” amb l’executiu de Rajoy. Igualment, Torra reiterà que el principi de restitució és un element bàsic del nou Govern i per això “no abandonarem mai el camí de reelegir president a Carles Puigdemont i els membres del Govern il·legítimament cessats”. Per això, el 131è president de la Generalitat reivindicà la legitimitat dels consellers cessats dels seus càrrecs i demanà a l’Estat espanyol “que respecti els resultats del 21-D”.

Publicitat
Publicitat

“Necessitem un govern fort i un Carles Puigdemont també fort a l’exili”, sentencià Torra, que refermà el seu compromís amb la recuperació de les institucions i amb revertir els danys causats per l’article 155. Torra recordà les tres vies d’acció política del programa del nou Govern, “l’exili, les institucions i la ciutadania apoderada” i apostà per la República com a única via per “aconseguir  la llibertat”, una solució que considerà extrapolable a nivell espanyol.

En relació amb l’anunci de la Moncloa d’ahir, Torra urgí “la recuperació del control de les nostres finances”. Finalment, el president electe iniciarà aquesta mateixa setmana una ronda de visites als presos, a les tres presons. “Visitaré polítics catalans demòcrates, honestos, que només vam donar veu i vot a la ciutadania”, denuncià.

El 130è president de la Generalitat, Carles Puigdemont, agraí a Quim Torra haver acceptat la responsabilitat de seguir el camí de la “política, que passa pel diàleg i la recuperació de la democràcia” i va remarcar que es posa al capdavant d’un govern que té el “propòsit de governar per a tothom”, perquè, referint-se a les propostes de Govern que Torra va anunciar durant el seu discurs d’investidura, “tothom hi surt guanyant amb la millora  de la xarxa de Rodalies, un sistema de salut de qualitat o l’aposta per una escola de qualitat”.

Puigdemont apel·là a la “coalició del 155 que inici les converses amb Catalunya des del respecte mutu per trobar una solució política a aquest conflicte, perquè és impossible fer-ho des dels tribunals, els fiscals o la policia”. En aquesta línia, Puigdemont, coincidí amb Torra en assegurar que cal “posar-se a treballar immediatament i que ara la pilota és a la teulada del govern espanyol, perquè el president Torra no té causes judicials obertes”.

La internacionalització del procés és una prioritat dins l’acció política del nou Govern. “La Unió Europea ha vist clarament que aquest no és només un afer intern d’Espanya sinó europeu”. Per això, instà la Unió Europea a involucrar-se “en qualsevol direcció per tal d’ajudar-nos a trobar una solució”, sentencià Puigdemont.