Moment de la intervenció de Quim Torra en el segon debat d'investidura | Parlament de Catalunya (Miquel González de la Fuente)
Moment de la intervenció de Quim Torra en el segon debat d'investidura | Parlament de Catalunya (Miquel González de la Fuente)
image_pdfimage_print

Mentre Jimenez Losantos diu que s’ha de bombardejar Barcelona i alguna barbaritat més que no mou la Fiscalia de l’Estat a obrir-li una investigació per les invectives que llença, llegim a les xarxes altres improperis que també deixa anar l’expresident de la Comunitat de Madrid, el socialista Sr. Leguina. L’insult, com a manifestació de desaprovació, no pot passar desapercebut, però és tanmateix mostra de menyspreu i de cabreig perquè els unionistes no s’han sortit amb la seva. El president de la Generalitat és independentista i republicà.

El primer que ha dit Quim Torra en el seu discurs d’avui és que serem fidels i ha afegit: “He de construir un estat independent en forma de república”. Quim Torra vol basar la llibertat política pel que fa a la llibertat i la cultura, desenvolupar els valors republicans. Republicanisme entès com a ciutadania lliure, anar cap a la recuperació de la democràcia en la seva més alta expressió.

Quim Torra ha dit que vol una república de tots els drets, on tothom gaudeixi de la plenitud de drets. Torra ha dit que apostem pel debat, el diàleg, el respecte a la llibertat de cadascú per opinar i decidir. La república som tots i afirma la sobirania del Parlament per fer lleis justes.

Publicitat
Publicitat

S’ha pronunciat per tornar a proposar les lleis suspeses pel Tribunal Constitucional que són l’interès comú dels ciutadans d’aquest país, inclosos els no independentistes. “Volem la república de la igualtat, la llibertat i la fraternitat, respecte als drets fonamentals”, ha afegit.

Per fer tot el que s’ha de fer necessitem recursos econòmics i poder polític. Ha fet un llistat d’objectius sobre l’educació, la formació professional, l’agència pública educacional. També ha atacat la situació sanitària: fer inversions, recuperar salaris, millorar les condicions laborals professionals, cobertura pública universal per a tothom.

En lo social ha dit que cal fer una política d’inversió social: Els drets socials estan al mateix nivell que els altres. També ha defensat la igualtat entre homes i dones en el món laboral. La inclusió amb garanties en un país d’acollida.

Proposa fer un pla de xoc per l’habitatge, per tal d’increment l’habitatge públic.

Cultura i esport, amb finançament estable.

Prosperitat econòmica: un nou model pel progrés: ocupació de qualitat i estable. Pacte social cap a un nou model productiu. Salari mínim d’acord amb la Carta Social Europea, de 1.100 euros mensuals.

Activar un Pacta per a la indústria per impulsar el teixit industrial d’acord amb el pla de Juliol de 2017. Anar cap a la quarta revolució industrial, digitalització i altres economies avançades, internacionalitzant l’economia.

Política fiscal amb una administració fiscal més propera al ciutadà. Desplegament de l’agència tributària catalana.

Control democràtic de l’energia, amb desenvolupament del pacte energètic amb implantació de les renovables i que el 2050 tota l’energia sigui provinent de les fonts renovables.

Ha declarat el medi ambient com un aspecte fonamental del pla de govern: lluita contra el canvi climàtic, denunciant que l’Estat va portar al TC la llei catalana, entre altres setze. Reduir la contaminació a les ciutats. Creació de l’empresa publica Aigües Ter-Llobregat. Impulsar l’agenda urbana d’acord amb els criteris del new urban management de les Nacions Unides.
Proposa la gestió dels aeroports i abandonar el model centralista.

Fer una nova governança en matèria de política digital.

Cuidar el sector primari. Millorar la competitivitat. Fer una llei de l’espai agrari i evitar abandonaments de les terres fèrtils. Millorar el desenvolupament territorial.
S’ha pronunciat contra la Catalunya uniforme, per contra vol una Catalunya unida en la diversitat i amb corrupció zero.

Justícia, Mossos d’Esquadra, lluita contra el terrorisme, bombers renovats per fer front a les necessitats del segle XXI.

I anava acabant dient que hem d’avaluar conjuntament les lliçons apreses, ja que per Catalunya la llibertat té nom de república.

L’Estat, ha dit, ens ha condemnat a la residualitat, frenant tots els avenços, i ens ha reduït a una mera administració.

Ha recordat que va quedar trencat el pacte constitucional el 2010 i sols ens volien com un poble subordinat. Van fracassar tots els intents per negociar amb l’Estat. No hem fet bé algunes de les coses. Però no podem quedar en mera autonomia.

Fins aquí la primera declaració d’intencions de tasca de govern del futur president.

Inés Arrimadas, la cap de l’oposició frustrada per no poder ser presidenta, s’ha pronunciat amb el seu estil cridaner atribuint a la ideologia de Torra la xenofòbia, i la identitat excloent. Ha llençat fortes crítiques sobre els escrits de Quim Torra que diu tracta els espanyols com bèsties amb forma humana, impermeables a tot el que no sigui espanyol i en castellà. S’ha fet l’ofesa i ha promès passejar les seves crítiques per Europa, comprometent-se a ser la “mosca cojonera” de la legislatura de Quim Torra.

Arrimadas ha dit que la història ens fa ser hereus d’altres que van lluitar com nosaltres contra el nacionalisme, i a l’Europa del segle XXI és una obligació.

Més tard Sergi Sabrià li ha recordat a la diputada Inés Arrimadas que a la seva formació hi circula gent de la ultradreta.

Sergi Sabrià d’ERC ha dit que som un poble de pobles, fent esment dels gitanos que fa 600 anys que són a Catalunya. Ha parlat d’una nació on hi cap tothom, un país construït per la diversitat de la seva gent. Ha dit que cal polític social per fer república, ha assegurat que sense república no hi ha futur, una república integradora.

Miquel Iceta, del PSC, ha dit que respectarà la legitimitat de la nova presidència sempre que es desenvolupi dins del marc legal. Ha afirmat que els socialistes volen una nova etapa, però que es poden cometre errors fatals. No ha replicat a les propostes de Quim Torra.

Xavier Domènech ha consumit el seu torn dient que Torra no ha respost moltes de les preguntes. Ha demanat posició sobre la política fiscal progressiva, les retallades, la sobirania compartida, les taxes universitàries, el finançament de les escoles bressol, el dret a l’habitatge, el temps que durarà aquest govern.

També li ha preguntat què pensa d’Espanya i què pensa dels catalans, argumentant que la resposta explicarà la primigènia de la seva acció. El to era provocador, menys que el de la diputada Inés Arrimadas. A més ha volgut que Quim Torra digués si el 15M és Catalunya, tot dient-li que Catalunya no és tan sols dels catalans conservadors, exclusius i excloents.

Ha demanat que no subordinin la Catalunya popular i progressista al catalanisme conservador al qual considera hi pertany Quim Torra. I ha afegit «Nosaltres sols» no és construir país, perquè s’ha de votar per la Catalunya real.

Ha dit que el patrimoni del català més ric és l’equivalent del patrimoni de 150.000 catalans, i que un de cada quatre està en risc de pobresa.

S’ha queixat del fet que van retallar mil milions a sanitat que provoquen llistes d’espera de fins a 800.000 malalts. A més s’ha queixat de la posició a l’Ajuntament de Barcelona per votar contra la multiconsulta i la política d’habitatge.

Discurs doncs amb transfons electoral com el de la Sra. Arrimadas, també sense rebatre cap plantejament del candidat.

El diputat Carles Riera, de la CUP, ha dit que estem amb la construcció d’una república fundada l’1 d’octubre. No accepten el model de creixement neoliberal que proposa el candidat Quim Torra.

L’autonomia s’ha demostrat, segons Riera, que no és una eina bàsica vista l’acció i la legislació de l’estat. La ruptura amb el règim del 78 és l’únic camí per defensar els drets de la classe treballadora. S’ha pronunciat a favor de l’assemblea de càrrecs electes com a contrapoder republicà.

El diputat del PP, Sr. Garcia Albiol, ha consumit el seu torn afirmant que seguim instal·lats en la idea de buscar un enemic i s’ha ficat amb les escoles en barracons, la sanitat i les empreses que no tornen.

Garcia Albiol ha dit que en cap moment la ruptura ha millorat les condicions de vida dels catalans. Ha reconegut que es pot tornar a intervenir l’autonomia, que hi haurà molta pirotècnia política i s’ha de proposar una alternativa política des de la raó, el respecte i la pluralitat, perquè Espanya necessita més Catalunya i Catalunya necessita més Espanya, ha reblat.
JxCat, a través del diputat Sr. Pujol ha dit que hem tingut un país manllevat i que amb la causa de la república fem nostra la causa de la justícia social, la igualtat d’oportunitats i una societat pròspera.

De fet cap d’aquestes propostes no les hem sentit aplaudir ni criticar a les forces de l’oposició.

Pujol ha seguit dient que som la resposta del no a tot, i el gran problema és l’Estat espanyol que sempre calla i desapareix a l’hora de parlar i fomentar les potencialitats econòmiques de Catalunya, i només practica l’ofec. «L’Estat ens ha abandonat», ha sentenciat l’orador.

Per acabar el seu discurs, Pujol ha dit: “Ara la solució és fer república.”

Ha tornat a intervenir breument el candidat Quim Torra per recordar que el 75% del pressupost està destinat a despesa social.

Paguem més impostos que altres, però no ens podem permetre perdre ingressos perquè l’origen del problema és el dèficit fiscal i el drenatge fiscal. El pressupost de l’Estat de 2018 proposa una inversió a Catalunya del 13% que no satisfà ni es compleix.

Volem una república catalana per gestionar millor els nostres recursos.

Veiem per exemple que l‘Estat espanyol no paga el 50% acordat amb la llei de dependència que perjudica a més de 150.000 ciutadans.

L’oposició ha tornat a lo fàcil que és dir que no ha contestat el que se li pregunta, que és un conservador neoliberal, que el que proposa el candidat és antisocial, igual que ho dirà contra el pressupost que presenti un cop elegit i hagi format govern.

Arrenca així la nova presidència i la feina política de recobrar les institucions ocupades pel 155.

Demà a la premsa espanyola més critiques i més pirotècnia anticatalana i Ciudadanos demanant a Rajoy que prorrogui el 155 a més d’orquestrar una campanya de desprestigi del president Torra i del catalanisme constructiu.

Finalment Quim Torra ha sigut investit president de la Generalitat amb els vots de JxCat i ERC. Comença un nou període per recuperar el control de les institucions, la dignitat de país, fer república, convertir en realitat el programa presentat pel nou president i desmuntar les activitats de denigració de què serà objecte la nova presidència i el govern que l’acompanyi.