image_pdfimage_print

El ple del Parlament d’avui ha investit Quim Torra com a 131è president de la Generalitat de Catalunya. En el seu discurs, Torra ha reivindicat la “nació plena, lliure, pròspera, que garanteixi el benestar al conjunt de tots els ciutadans” i ha remarcat l’objectiu de fer una “República de tots, un espai on tothom hi guanyarà drets i ningú no en perdrà i on els ciutadans siguin lliures i iguals, no subordinats, no dominats, apoderats, participatius”.

Quim Torra ha fet una glossa més detallada del pla de Govern del nou executiu, que ja va presentar el passat dissabte, centrat en la defensa dels drets polítics i la democràcia i amb una especial reivindicació dels drets socials. En aquesta línia, Torra ha remarcat “l’excepcionalitat del moment d’una legislatura que estarà marcada per la provisionalitat, la responsabilitat dels membres del Govern, el diàleg i la recuperació de la vida”. “El problema català no és solament el problema de la llibertat de Catalunya, també és el problema de la llibertat d’Espanya” ha apuntat Torra, que ha refermat l’aposta pel diàleg com l’única via per solucionar “aquesta situació i que l’Estat espanyol afronti aquest debat reconeixent Catalunya com un subjecte polític”.

Tal com ha explicat Quim Torra, un dels punts clau d’aquesta XII legislatura serà el procés constituent que ajudarà a “restituir les nostres institucions i recuperar la democràcia en la seva màxima expressió: l’elaboració d’una Constitució”. En aquesta línia, Torra ha assegurat que un cop hagi arrencat la legislatura “haurem d’estar a l’alçada del moment, perquè el país ens posarà a prova a tots”. Igualment, ha remarcat que aquest projecte de República és un projecte que “no només necessita el suport de 70 diputats per tirar-lo endavant, sinó que necessitem ser com més gent millor”.

Publicitat
Publicitat

El 131è president ha garantit que el Parlament també treballarà per tirar endavant lleis justes que ajudin i defensin totes les persones, que promoguin la igualtat, la prosperitat i la sostenibilitat. Així mateix, ha anunciat que el Parlament treballarà per recuperar les 16 lleis suspeses pel Tribunal Constitucional, “algunes d’aquestes lleis aprovades amb el vot favorable del PP”, com la Llei de protecció del dret a l’habitatge o la Llei d’accés universal a la sanitat pública.

Eixos del pla de Govern: la cohesió social, la prosperitat econòmica i la recuperació de la democràcia

El president ha defensat els diferents punts del nou pla de Govern que aposta per la cohesió social, la prosperitat econòmica i la recuperació de la democràcia. Entre els eixos del pla de Govern destaquen els projectes per enfortir la cultura i defensar el model d’escola catalana, “pal de paller de la cohesió social i l’eix vertebrador d’un sistema educatiu de caràcter plurilingüe”, així com la importància de la cultura per assolir la cohesió social.

Entre els eixos del pla de Govern, el president també ha defensat el model sanitari català com un model d’èxit, públic, universal i equitatiu i ha anunciat la posada en marxa d’una nova llei de salut amb cobertura pública universal per a tothom i que asseguri el finançament. Igualment, Torra ha defensat la necessitat de configurar “un país d’acollida, d’inclusió i interacció intercultural per aprofundir en la construcció d’un sol poble cohesionat i divers”.

En matèria d’habitatge, el nou Govern apostarà per crear un pla de xoc per incrementar el Parc Públic d’Habitatge i treballarà per “recuperar de manera efectiva les mesures previstes en la legislació que han estat objecte de recurs del Tribunal Constitucional”.

La prosperitat econòmica serà el segon eix vertebrador del nou executiu i l’ocupació en serà una de les prioritats, amb el desplegament de la Renda garantida de ciutadania o l’impuls d’un salari mínim d’acord amb els estàndards de la carta social europea, que arribi als 1.100 € bruts mensuals.

Torra també ha destacat el paper de les empreses i l’objectiu d’impulsar el creixement de l’activitat empresarial sobre les bases d’una economia catalana sòlida. També amb la mirada posada al món, la voluntat del nou executiu serà “la internacionalització de l’economia, ajudarem les empreses que iniciïn l’exportació amb programes de mestratge des d’ACCIÓ i PRODECA”.

El canvi climàtic serà un altre aspecte fonamental. “Un país ha d’estar en sintonia amb el més gran dels reptes globals que tenim com a humanitat”, ha sentenciat el 131è president, que ha seguit anunciant el desenvolupament d’una llei del canvi climàtic, “que el TC ha volgut liquidar”, ha remarcat, centrada a reduir la contaminació a les conurbacions i la creació d’un impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles.

Finalment, Torra ha defensat “uns mitjans de comunicació públics de qualitat, líders i referents per a la gent d’aquest país” així com un sistema de l’administració de justícia “independent, àgil, veraç i de confiança”.

Punt final a set mesos de vergonya democràtica

El portaveu adjunt de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, en la seva intervenció al ple d’investidura ha instat l’Estat espanyol a aixecar el 155 per iniciar el diàleg amb el nou Govern. Pujol ha celebrat que amb la investidura de Torra com a 131è president de la Generalitat “posem punt final a set mesos de vergonya democràtica”.

Igualment, ha defensat la República com “la solució compartida, cohesionadora i inclusiva de la qüestió catalana” i no el menyspreu i la fractura social que “alguns partits polítics d’aquesta cambra intenten explicar. El que volem és convertir la justícia social en un pilar del govern”.