Quim Torra després de ser investit President | Parlament de Catalunya (Miquel González de la Fuente)
Quim Torra després de ser investit President | Parlament de Catalunya (Miquel González de la Fuente)
image_pdfimage_print

El Ple ha investit avui Quim Torra 131è president de la Generalitat i ha aprovat el seu programa de govern en segona votació. Torra ha assolit la majoria simple requerida en aquesta votació amb 66 vots a favor (JxCat i ERC), 65 en contra (Cs, PSC-Units, CatECP i PPC) i 4 abstencions (CUP). Així ho ha proclamat el president del Parlament, Roger Torrent, en acabar la votació, nou dies abans que expirés el termini perquè la cambra elegís el president del Govern.

Després que dissabte Quim Torra (JxCat) no assolís la majoria absoluta necessària per ser investit en primera votació, avui s’ha sotmès a un segon debat i una segona votació, en què per ser investit en tenia prou amb la majoria simple, és a dir, amb més vots a favor que no en contra.

Aquesta segona sessió del debat ha començat amb la intervenció del candidat, que s’ha adreçat a la cambra per demanar-ne de nou la confiança.

Publicitat
Publicitat

Després, han intervingut els representants dels grups i subgrups. La primera a fer-ho ha estat la presidenta del grup de Cs, Inés Arrimadas, seguida dels presidents dels d’ERC, Sergi Sabrià; el PSC-Units, Miquel Iceta, i CatECP, Xavier Domènech; els representants dels subgrups de la CUP, Carles Riera, i el PPC, Xavier García Albiol, i el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol. Tot seguit, Torra els ha respost conjuntament i ha obert un torn de rèplica.

Acabat el debat, s’ha fet la votació, que, com és habitual, ha estat pública per crida, sistema en què un secretari de la Mesa va cridant cadascun dels diputats, que han de respondre en veu alta quina és la seva posició: “sí”, “no” o “abstenció”.

Els diputats Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, de JxCat, i Oriol Junqueras, Raül Romeva i Antoni Comín, d’ERC, han delegat el vot en la portaveu i el president dels seus grups, Elsa Artadi i Sergi Sabrià respectivament.

Un cop investit, Torra ha encaixat les mans amb els líders de tots els grups i subgrups i els membres de la Mesa, i ha adreçat unes breus paraules al Ple. La sessió ha acabat amb l’himne nacional, amb la cambra dempeus.

Ara, el president del Parlament comunicarà per escrit la investidura al rei perquè nomeni Torra, que haurà de prendre possessió del càrrec en el termini de cinc dies a partir del nomenament.

Assistents a la sessió
A la sessió d’avui hi han assistit, entre altres autoritats, els expresidents del Parlament, Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert; els expresidents de la Generalitat José Montilla i Artur Mas; els presidents de les diputacions de Barcelona i Lleida, Mercè Conesa i Joan Reñé; les exconselleres Neus Munté i Meritxell Borràs; el president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, Roger Loppacher; diversos parlamentaris al Congrés i el Senat espanyols i altres representants polítics i institucionals, familiars del candidat i familiars de diputats presos o que són fora del país.

Quart candidat
El president del Parlament va proposar divendres Torra com a candidat després de la darrera ronda de consultes als grups i subgrups. Era el quart candidat proposat aquesta legislatura per ser investit president de la Generalitat, després de Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, proposat dues vegades, i Jordi Turull. Els debats de Puigdemont i Sànchez es van ajornar, i els candidats van acabar renunciant a la investidura. Turull, en canvi, es va sotmetre a un primer debat i una primera votació el 22 de març, però no va aconseguir la majoria absoluta, i la segona votació es va suspendre perquè el Tribunal Suprem va decidir la tarda abans la presó preventiva per al candidat.

Aquella primera votació, però, va obrir el termini de dos mesos que estableix l’Estatut perquè la cambra investeixi un president de la Generalitat. Aquest termini acabava el 22 de maig. Si passat aquest dia el Parlament no hagués investit cap president, s’hauria dissolt automàticament i s’haurien convocat eleccions de manera immediata, que s’haurien hagut de fer entre quaranta i seixanta dies després.