image_pdfimage_print

El debat d’investidura de Carles Puigdemont va ser ajornat ahir pel president del Parlament, Roger Torrent, tal com ho va anunciar en una compareixença sense precedents abans de la reunió de la Mesa de la Cambra. El debat s’havia de celebrar a les tres de la tarda. Això no obstant, argumentant que calia assegurar al candidat “el seu dret a tenir un debat d’investidura amb garanties” i “donar temps a les al·legacions presentades pel mateix president a través de Junts per Catalunya”, va decidir ajornar-lo.

Torrent explicà que el ple “es manté convocat i se celebrarà un cop assegurem un debat d’investidura efectiu i amb garanties, perquè aquesta és la voluntat expressada pels grups parlamentaris”, i que s’ajorna “per garantir el dret de Carles Puigdemont a un debat efectiu i sense ingerències, a una investidura que tingui valor real i que sigui efectiva”.

També afegí que ha instat els serveis jurídics de la cambra a fer els passos pertinents perquè el Parlament formuli al·legacions a la resolució del Tribunal Constitucional, a qui demanà que les resolgui al més aviat possible “per desfer el nyap jurídic que ha perpetrat per no contradir el Govern espanyol”.

Publicitat
Publicitat

Així mateix, assegurà que no proposarà cap altre candidat a la investidura, i es comprometé a “generar l’escenari més favorable per garantir que la voluntat de la ciutadania expressada a les eleccions es faci realitat”. “Ni la vicepresidenta Soraya ni el Tribunal Constitucional decidiran qui ha de ser el president de la Generalitat. Són els diputats i les diputades escollits democràticament a qui els pertoca fer-ho. És arran de la seva voluntat majoritària que el passat 22 de gener vaig proposar el president Carles Puigdemont i Casamajó com a candidat a ser investit president de la Generalitat. No va ser una decisió aleatòria o personal. Va ser fruit de la voluntat expressada per una majoria d’aquesta cambra.”

A l’últim, asseverà: “El Govern espanyol i el Tribunal Constitucional pretenen vulnerar els drets de milions de catalans i catalanes que van anar a les urnes el 21 de desembre. I això no ho permetrem. No acceptarem que es digui que els catalans i les catalanes han votat malament perquè no han votat com ells volien. No acceptarem les ingerències en un Parlament democràtic que té el dret i el deure d’investir el president que reculli més suports.”

Dia intens

La decisió del president del Parlament va provocar una onada de reaccions, tant entre la classe política, com entre els media i sobretot, entre els ciutadans, molts dels quals es van anar concentrant al perímetre del parc de la Ciutadella, molts d’ells portant una careta amb la cara del president Puigdemont.

L’Assemblea Nacional Catalana havia convocat una concentració a les 15.00 hores, però ja molt abans les reaccions en tots els ambients anaven multiplicant-se.

L’estupefacció inicial va anar evolucionant amb el pas de les hores, i sobretot entre els concentrats el neguit era cada cop més intens.

El coneixement que la decisió no havia estat consultada ni al mateix president Puigdemont, ni tampoc als grups de Junts per Catalunya i la CUP, va anar enrarint l’ambient per motius obvis.

A més, els senyals de relaxament i d’alleugeriment que expressaven els partits espanyolistes, el govern de Madrid i els media unionistes, no ajudava precisament a calmar una atmosfera que s’anava enrarint.

Finalment, ja cap a mitja tarda, uns quants centenars de persones van entrar al parc de la Ciutadella i es van concentrar davant de l’edifici del Parlament, fins i tot s’hi van plantar tendes de campanyes, amb la intenció de passar-hi la nit. Es van viure alguns moments d’incertesa per si es produiria una entrada massiva a dins del Parlament, i això va portar a la intervenció dels Mossos d’Esquadra, que fins i tot van practicar dues detencions.

Abans d’aquests esdeveniments, l’ANC ja havia donat per desconvocada la concentració. Pel twitter, l’ANC feia saber que “Hem desconvocat al Parlament. El moviment per la Independència és sempre no violent. Avui no hi haurà ple del Parlament, ha quedat ajornat. Ens n’anem cap a casa”.

Missatge del president Puigdemont

Cap a les vuit del vespre, el president Puigdemont va pronunciar un missatge en vídeo que va ser decisiu per a l’apaivagament de la situació.

Puigdemont va fer una crida al manteniment de la unitat de l’independentisme: “Si ens mantenim junts, ferms, dignes, democràtics i pacífics, anirem avançant fins a la plenitud de la nostra llibertat. Perquè hi tenim dret, i perquè ens l’hem guanyada”.

El fet que, aparentment, el mateix interessat acceptés l’ajornament de la investidura molt probablement va ser decisiu per a tranquil·litzar la situació. Això no obstant, van ser significatives les paraules que va dir, reconeixent que li hauria agradat ser investit. També va afegir que “Lamentablement, però, el ple no s’ha celebrat. El president del Parlament ha optat per un altre camí, i la seva decisió l’hem de respectar”.

Puigdemont va afirmar que “ha arribat el moment que la majoria social i política del sobiranisme doni una resposta unitària i coordinada a aquest nou atac [espanyol] per abordar l’etapa de desplegament del mandat de l’1-O i del 21-D”.

Finalment va fer una crida al manteniment de la unitat “No la perdem!”, va advertir. El seu trencament, segons ell, és el que somnien “els que ens volen a la presó i a l’exili per molts anys”.