image_pdfimage_print

Absències forçades respecte als protagonistes de l’any passat: el president Puigdemont exiliat a Brussel·les, el vicepresident Junqueras a la presó i el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, també a la presó, no han pogut ser avui a la tomba de Macià com sí que hi foren l’any passat.

Els consellers Turull i Rull han llegit un comunicat escrit pel president Puigdemont en què denuncia la persecució de les idees democràtiques i pacífiques que hi ha avui a Catalunya i recorda que el president Macià també va patir persecució i exili per voler complir els anhels del poble català. Igualment van fer l’ofrena els líders actuals d’Òmnium i de l’ANC, Marcel Mauri i Agustí Alcoverro. Cal recordar que a més dels ja esmentats també són a la presó el conseller Forn i el president de l’ANC, Jordi Sànchez (recentment dimitit i escollit diputat a les passades eleccions del 21 de desembre), són també a l’exili els consellers Puig, Comín, Ponsatí i Serret, en llibertat sota fiança la resta del Govern i la mesa del Parlament i centenars d’imputats pels esdeveniments polítics dels darrers mesos.

Aquest any es commemora el 84è any de la mort del president Macià i s’esdevé 4 dies després de les eleccions catalanes i l’endemà del discurs nadalenc del rei d’Espanya. L’expectació era, doncs, màxima.

Publicitat
Publicitat

El portaveu de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, ha lamentat que el discurs del rei no variï del 155 i que no tingui en compte la voluntat del poble català expressada a les urnes.

 

El líder de Demòcrates, Antoni Castellà, es mostra convençut que Puigdemont tornarà i que el poder judicial espanyol no interferirà en la voluntat democràtica del poble català.

 

 

Des d’Esquerra Republicana de Catalunya, Alfred Bosch, exigeix al rei que renunciï a la unilateralitat de les porres, de la violència i de posar a la presó persones per motius polítics.

 

 

El primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha considerat que el rei va canviar el to respecte al desafortunat discurs del 3 d’octubre però no ha canviat el fons. No ha fet cap reconeixement dels resultats del 21 de desembre, ha fet un discurs ple d’ambigüitats i parlant de la corrupció com si això no anés amb la casa reial.

 

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha manifestat el desig que mai més cap persona innocent no passi un Nadal a la presó o a l’exili.