Dissabte es va presentar a Dosrius (Maresme) la iniciativa de constituir una associació per exigir responsabilitats polítiques per les càrregues de l’1 d’octubre (foto).
Després d’explicar l’experiència de Dosrius i Canyamars, uns dels molts pobles petits que es van veure afectats per les actuacions policials, el primer pas ha estat fer una crida a tota la ciutadania, independentment de la ideologia, per sumar-se al projecte. Tant si estaven presents o no als col·legis o del lloc de residència.
El primer objectiu de la futura associació, que en principi adopta el nom d’Afectats 1-O és sumar tothom que vulgui exigir que els fets de l’1-O no quedin impunes políticament, perquè “o per casualitat va haver-hi una actuació amb violència gratuïta i desproporcionada generalitzada, en molts casos en municipis petits, o aquestes venien donades per ordres polítiques concretes, de les quals algú n’és responsable”.
“El que no podem fer, és simplement oblidar tot el que va passar sense que ni tan sols es doni una explicació. Per aquest motiu, es demana una rectificació als partits (PP, PSOE-PSC i Ciutadans) que han denegat la creació d’una comissió d’investigació, que seguirà altres vies d’actuació i de pressió si la resposta no és afirmativa”.
El projecte compta d’inici amb el suport jurídic del grup de juristes Drets, com del d’un grup de psicoterapeutes impulsat pel Dr. Josep Maria Fàbregas i el psicòleg Ferran Roig, que oferiran suport psicològic gratuït a totes les persones, que presents o no l’1-O, ho sol·licitin.
Responent a la crida, s’hi han sumat a l’acte veïns de Sant Iscle de Vallalta amb l’objectiu de fer gran el projecte. “L’objectiu és sumar a tothom que vulgui demanar una explicació, que no vol que simplement s’arxivi i s’oblidi, estigués present als col·legis, estigués veient-ho per televisor o fins i tot persones fora de Catalunya, que es van indignar amb les imatges que van veure”.
Amb aquest objectiu, s’ha facilitat un correu de contacte per col·laborar i formar-ne part (afectats1octubre@gmail.com), facilitant nom, cognom i municipi, amb la voluntat que permeti en unes setmanes crear una associació de ple dret d’àmbit nacional. Segons els impulsors, en les darreres hores, han rebut desenes de correus d’adhesió, fet que valoren molt positivament.
L’1-O, un dels deu vídeos del 2017, per Human Rights Watch
Per altra banda, Human Rights Watch, una de les ONG més importants i influents en defensa dels drets humans a escala mundial, ha donat a conèixer els 10 vídeos més colpidors quant a violació dels drets humans del 2017. Doncs bé, un d’aquests vídeos és el que es refereix a l’1-O, i que concretament denuncia la brutalitat policial espanyola contra els ciutadans pacífics que votaven als col·legis electorals de Catalunya. Una demostració fefaent del gran impacte mundial que l’agressió espanyola ha tingut, té i, sense cap mena de dubte, continuarà tenint.