image_pdfimage_print

Aquest dijous, la justícia espanyola ha decidit engarjolar el vice-president Junqueras i els ministres Rull, Turull, Borràs, Bassa, Romeva, Mundó i Forn, dictant presó incondicional sense fermança. En el cas del dimitit Vila, la jutgessa de l’Audiència Nacional ha dictat presó evitable amb el pagament d’una fermança.

L’impacte de la notícia ha estat brutal i en les diverses convocatòries que han tingut lloc arreu de Catalunya, un dels crits que s’ha escoltat més és el de Vaga General!

Per contra, en el cas de la Presidenta Forcadell, i els membres sobiranistes de la Mesa del Parlament, Corominas, Guinó, Simó, Nuet i Barrufet, el jutge del Tribunal Suprem, ha ajornat la seva declaració fins al proper dijous, per tal de donar-los més temps per preparar la seva defensa.

Publicitat
Publicitat

Ordre Internacional de cerca i captura

Per al casos del President Puigdemont, i els ministres Comín, Serret, Ponsatí i Puig, que actualment es troben a Bèlgica, i que en conseqüència no han comparegut davant la jutgessa de l’Audiència Nacional, tot sembla indicar que demà s’enviarà una ordre internacional de cerca i captura, adreçada a les autoritats judicials belgues. Atès que molt probablement aquesta ordre serà recorreguda pels advocats defensors, el més probable és que s’iniciï un procés judicial, la durada del qual, segons els experts, es pot allargar, aproximadament, uns dos mesos. L’argumentació per oposar-se a l’ordre és que la justícia espanyola viola el dret a un judici just, com ho demostra el fet que, els ministres que avui han estat enviats a la presó, no han tingut temps de preparar la seva defensa, atès que la citació per comparèixer davant la jutgessa, no ha estat ni de bon tros suficient, sobretot tenint en compte la gravetat de les acusacions i de la petició de pena feta pel fiscal que, com se sap, és de 30 anys, pels delictes de sedició, rebel·lió i malversació de cabals públics.

Commoció popular

Com dèiem més amunt, la commoció popular ha estat immensa, i s’ha traduït en concentracions i en una cassolada immensa. Però de ben segur que això només és el començament del que serà una campanya de mobilitzacions populars l’abast de la qual, a hores d’ara és de difícil predicció, però que no hi ha cap dubte que serà, tot ho apunta, de dimensions siderals i impactarà clarament en les setmanes prèvies a l’inici de la campanya electoral.

Missatge del President Puigdemont

També el President Puigdemont ha reaccionat a l’empresonament express dels seus ministres, amb un missatge institucional emès a darrera hora del vespre. Després de lògicament condemnar l’empresonament dels seus companys i amics i de tenir un record per llurs famílies, ha afirmat que “ens espera una repressió llarga i ferotge” per part d’una Espanya desbocada sobretot en la perspectiva de les eleccions. “Entre barrots, el govern legítim de Catalunya és infinitament més digne que els seus il·lusos empresonadors“, ha afirmat, abans de cloure amb un “Visca Catalunya Lliure