L'Executiva Nacional elegida en el III Congrés de Solidaritat Catalana per la Independència
L'Executiva Nacional elegida en el III Congrés de Solidaritat Catalana per la Independència
image_pdfimage_print

Solidaritat Catalana per la Independència ha emès un extens comunicat en el qual analitza la situació política del moment i aposta per una llista unitària de bloqueig a les eleccions del 21D en cas que l’independentisme finalment decideixi presentar-se.

En el comunicat, la formació independentista fa una contundent crítica a com s’ha gestionat la Declaració d’Independència del 27 d’octubre. La formació lamenta que “fins aquest moment, totes i cadascuna de les decisions executives que emanen del 155 de l’estat espanyol s’han acceptat sense cap mena de resistència” i enumera tot un seguit de decisions del govern espanyol acceptades sense resistència.  En el text destaquen també que “no s’han pres decisions bàsiques per a fer la independència i que sigui reconeguda com a tal com”, entre altres l’aprovació i publicació de decrets que desenvolupin la Llei de Transitorietat i la presa de control del territori. A més, SI posa de manifest que ni tan sols s’ha optat per accions simbòliques com la retirada de banderes espanyoles.

Solidaritat Catalana conclou en el seu comunicat que “la Declaració d’Independència no s’ha arribat a aplicar i que ara mateix no hi ha la determinació de fer-ho, aparentment fins després de les eleccions autonòmiques del 21 de desembre”. En aquest punt, el partit independentista es pregunta si “aquesta inacció dels governants catalans obeeix a una estratègia que ha estat consensuada per exemple amb la UE o la comunitat internacional per permetre un procés pacífic”. El partit lamenta no disposar de suficient informació per fer aquesta valoració i procedeix afirmant que és la seva obligació analitzar i preveure tots els escenaris.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

És per aquest motiu que el partit fa una proposta concreta per l’escenari en què l’independentisme decideixi concórrer finalment a les eleccions del 21 de desembre. En aquest sentit SI afirma que “només té sentit participar dels comicis del 21D si és amb una Llista Unitària, sense fissures ni apriorismes de tot l’independentisme, de la manera més àmplia, transversal i inclusiva possible: partits polítics, organitzacions civils, etc., per la implementació de la República Catalana i per exercir el bloqueig de l’espanyolisme que pretén prendre el Parlament de Catalunya amb una convocatòria electoral il·legítima”. El partit independentista enumera quatre elements programàtics que haurien de definir aquesta candidatura:

  1. L’únic objectiu de la llista és la implementació del resultat del Referèndum d’Autodeterminació de l’1 d’octubre que va suposar una clara victòria del Sí a la Independència de Catalunya i a la configuració de la República Catalana.
  2. Per tant, no es pretén parar l’aplicació del 155 i recuperar l’autonomia, sinó que es pretén procedir a la implementació d’allò que el Parlament de Catalunya va aprovar el 27 d’octubre de 2017. És a dir, l’aplicació de la Llei de Transitorietat Jurídica amb el desplegament de tots els decrets i mesures que s’especificaven en la resolució aprovada per una majoria absoluta legítima de la cambra.
  3. La derogació de tota legislació espanyola que vagi contra la llengua, cultura i història del nostre país, així com la recuperació de totes les lleis aprovades pel Parlament de Catalunya i suspeses pel Tribunal Constitucional.
  4. Procedir a la presa de control del territori per part del Govern de la República de manera que aquest hi ostenti l’únic poder per aplicar la legislació aprovada pel Parlament de Catalunya, seu de la sobirania del poble català, de manera que es faciliti el reconeixement internacional com a estat independent.

En aquest sentit Solidaritat enceta un procés de converses amb altres partits i membres de la societat civil per tal de promoure aquesta Llista Unitària. Finalment la formació remarca que “celebrarà qualsevol decisió dels partits que lideren la independència que suposi tirar endavant amb el mandat de l’1 d’octubre”.